Τα Σαββατοκύριακα, κλειστά


Λίγο βιαστικά, θέλω να βάλω 2-3 στοιχεία για την Γαλλία. Η Γαλλία είναι πυρηνική. Το 40% της πρωτογενούς παραγωγής ενέργειας (το 2004) και το 75% ή 78% του ηλεκτρικού της ρεύματος είναι από πυρηνική ενέργεια. Είναι και μεγάλος εξαγωγέας πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πρόσφατα συμφώνησε να πουλήσει μερικά στο Kuwait, έχοντας χάσει μια δουλειά €14 δις ευρώ στα Εμιράτα από Κορεάτες.


Η Γαλλία έχει τόση πυρηνική ενέργεια που δεν χρησιμοποιεί τις μονάδες παραγωγή αυστηρά για ισχύ βάσης, και …κλείνει μερικά τα Σαββατοκύριακα (!) από έλλειψη ζήτησης. Εξάγει 100TWhr, ή 18% της παραγωγής της στην Ιταλία, την Ολλανδία, την Αγγλία, το Βέλγιο και την Γερμανία. Η Γαλλία εισάγει το καύσιμο αλλά έχει ανεπτυγμένη βιομηχανία επεξεργασίας των υπολειμμάτων του καυσίμου. Η αποδοχή από τον κόσμο δεν είναι όσο μεγάλη ήταν πριν 10 χρόνια. φτιάχνουν (η Areva με την Siemens) ήδη την επόμενη γενιά αντιδραστήρα. Κάνουν και έρευνα σε πυρηνική τήξη, αλλά η όποια εμπορική εφαρμογή αργεί… Η πράσινη γραμμούλα είναι οι …ΑΠΕ.


Περισσότερα στοιχεία για την Γαλλία, εδώ και εδώ.


Για όσους φοβούνται το CO2, η Γαλλία είναι ο παράδεισος, αν φοβάστε την ραδιενέργεια, παρά λίγα ατυχήματα, οι Γάλλοι τα πάνε μια χαρά, και εκτός απροόπτου θα χτίζουν από μια μονάδα τον χρόνο για πολύ καιρό, για να αντικαταστήσουν αυτά που παλιώνουν. Για την Ελλάδα, δεν το συζητάμε, δεν ενδιαφέρεται …το Καρτέλ της Ενέργειας, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.


Το περίεργο είναι, ότι αν ψάξεις στο google τις λέξεις «Ελληνικό καρτέλ ενέργειας» μαθαίνεις πολλά παράπονα για όχι αρκετά φωτοβολταϊκά που θα πουλάνε ρεύμα χοντρική στον ΔΕΣΜΗΕ €400 και €500 την μεγαβατώρα (έναντι €90-250 για τα αγαπημένα μου αιολικά) . Η λιανική τιμή του πυρηνικού ρεύματος στην Γαλλία είναι €30 την μεγαβατώρα. Πείτε μου που θα θέλατε να μένατε, αν είσαστε λογικός καταναλωτής. Και πείτε μου, ποιός νομίζετε φτιάχνει την ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα;


Και για την ψυχαγωγία των συγγραφέων λεξιλογίων, το παρακάτω σχεδιάγραμμα δείχνει ότι, παγκοσμίως, η μόνη σημαντική ΑΠΕ, είναι τα υδροηλεκτρικά. Μόνο για όσους έχουν νερά και κατάλληλη γεωμορφία. Κλικ, για επιμόρφωση.

Τα αιολικά, στο τελευταίο αυτό σχεδιάγραμμα είναι μικρό ποσοστό του τίποτα. Η κυρία Μπιρμπίλη θα προσθέσει το τίποτα στο τίποτα, και έτσι θα μείνει στην Ιστορία.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s