Κάρβουνο, ΑΠΕ και οι …Bilderbergers


Πάντα, σε κουβέντες που κάνω για τις ΑΠΕ (και κατά της χρήσης ΑΠΕ σε μεγάλη κλίμακα), πάντα μου έρχεται, σαν επιχείρημα, το γεγονός ότι το κάρβουνο είναι βρώμικο και βλάπτει σοβαρά την υγεία εργατών και περιοίκων. Αυτή είναι η αλήθεια. Η εξόρυξη και η καύση κάρβουνου είναι εξαιρετικά βρώμικες δουλειές. Υπάρχουν τρόποι καύσης και επεξεργασίας που είναι λιγότεροι επιβλαβείς, αλλά «καθαρό» κάρβουνο, πρακτικά, δεν υπάρχει . Υπάρχουν σχετικά αποδεκτές μέθοδοι επεξεργασίας και καύσης, που σε περίληψη περιλαμβάνουν «σωστές» πρακτικές μεθόδους εξόρυξης και μεταφοράς, θραύση με ελαχιστοποίηση σκόνης, καύση σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, παγίδευση της στάχτης από τα καυσαέρια με μηχανικά και ηλεκτροστατικά μέσα, και αποθείωση, είτε στην καύση, είτα στα καυσαέρια. Υπάρχουν και λεγόμενες προηγμένες τεχνολογίες, που οι περισσότερες ανάγονται στην δεκαετία του 1970 (και τις πρώτες πετρελαϊκές κρίσεις. Η καύση κάρβουνου σε θερμοηλεκτρικές μονάδες έχει απίθανα πολλή βιβλιογραφία… Δεν έχω σκοπό να κάνω προπαγάνδα υπέρ ή κατά του κάρβουνου, απλά θα παραθέσω λίγες εκλαϊκευμένες λεπτομέρειες. ΔΕΗ έχει ή είχε αρκετούς εξαιρετικούς μηχανολόγους και χημικούς μηχανικούς που τα ξέρουν αυτά, αλλά κάπου εξαφανίζονται…

Πριν πάω όμως σε αυτά, και θα πάω, επιφανειακά, θα έπρεπε να δούμε, με λίγη ψυχραιμία τι ρόλο παίζει το κακό κάρβουνο, παγκοσμίως. Ο κόσμος έχει και παράγει πολύ κάρβουνο. Και ενώ το πετρέλαιο χρησιμοποιείται πολύ για μεταφορές (το είδαμε στην Αμερική), το κάρβουνο είναι σημαντικό ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας:


Αυτά τα παγκόσμια ποσοστά, πάντα με εντυπωσιάζουν. Η πυρηνική, είναι μικρό ποσοστό (συνολικής ενέργειας), η βιομάζα, μεγάλο (πολλοί φτωχοί ζουν με καυσόξυλα), η υδροηλεκτρική φαίνεται, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά κάπου εκεί είναι, μικρότερα από 0,5% ή 0,1%. Και το τονίζω αυτό, επειδή ο φίλος μου ο Προφήτης από το antinews, με απεκάλεσε Δον Κιχώτη που τα έχω βάλει με τις ανεμογεννήτριες. Με όλο τον σεβασμό στον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής, (και τον Προφήτη), άλλος είναι ο Δον Κιχώτης που νομίζει ότι εξοργίζοντας Λάκωνες, νησιώτες, Ευρυτάνες, Ευβοείς και απλά παιδιά που τους αρέσει η ύπαιθρος, θα έχει οποιονδήποτε αντίκτυπο σε ο,τιδήποτε έχει σχέση με ενέργεια (άσε το κλίμα). Σε τίποτα δεν θα έχουν αντίκτυπο. Μόνο τα κέφια μας χαλούν, και την τσέπη μας λιμπίζονται. Ωστόσο, η διαχρονική χρήση του κάρβουνου ανεβαίνει μετά το 2000, και αφορά στην Κίνα:


Μην ψάχνετε τα αιολικά και τα άλλα… Δεν φαίνονται. Είναι κάτω από 0,5%. Μόνο στα επιδοτούμενα σεμινάρια για ΑΠΕ φαίνονται. Με πολύ προσπάθεια (και ενέργεια), δεν αμφιβάλω ότι θα φτάσουν και ίσως ξεπεράσουν το 1%, κάποτε.


Να τώρα πως τσιμπάνε σε αριθμούς τα διάφορα φρούτα και κάνουν προβλέψεις ότι ο ουρανός γκρεμίζεται, και έρχεται η συντέλεια του κόσμου, και αυτό είναι σημαντικό, γιατί είναι το κίνητρο και η δικαιολογία για όλες τις αρλούμπες που λέγονται για τις ΑΠΕ. Αντιγράφω: «Σύμφωνα με την International Energy Agency τα αποδεδειγμένα αποθέματα κάρβουνου είναι περίπου 909 δις τόνοι, που μας φτάνει (σαν πλανήτης Γη) για άλλα 155 χρόνια. Αν όμως αυξηθεί η χρήση του κατά 5% αυτό θα μειωθεί σε 45 χρόνια! Το πετρέλαιο είναι λιγότερο από το κάρβουνο και με λίγο μασσάζ και τρίψιμο στους αριθμούς, τον Δεκέμβριο θα πεθάνουμε από το κρύο. Και φυσικά, χάρη στις φωτισμένες ενέργειες των απανταχού «πράσινων», η αιολική θα πάει από 0,5% σε 5% πολύ πιο γρήγορα. Ε… και; Μα κοιτάξτε τα γραφήματα, όσο λάθος ή προκατειλημμένα και να είναι, πείτε μου εσείς τι μπουρδολογία προκύπτει αν κάνουμε το ίδιο λάθος που έκανε το Club of Rome την δεκαετία του ’70 (η Μπιρμπίλη δεν τα πρόλαβε αυτά, και ο Πρωθυπουργός μάλλον περί άλλων ετύρβαζε τότε…). Δηλαδή αγνοούμε τις αλλαγές στην ζήτηση, από υφέσεις, αλλαγή στις τιμές, πολέμους, αρρώστιες, ή το φαινόμενο των Νησιών του Πάσχα. Τέλειωσαν όλα και πεθάναμε.


Μην σας τρομοκρατώ. Φυσικά και τίποτα δεν είναι άπειρο. Φυσικά και ο Ήλιος κάποτε θα σβήσει (να δω τι φωτοβολταϊκά θα έχουμε τότε!). Μία ρεαλιστική ενεργειακή πολιτική χρησιμοποιεί όλες τις ρεαλιστικές πηγές ενέργειας, όσο πάνε, (ελπίζοντας σε νέες τεχνολογίες ή νέους …πλανήτες) με γνώμονα το κόστος, το πραγματικό κόστος, όχι το πλασματικό κόστος. Γιατί σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε, όλη αυτή η τρέλα, δεν είναι μόνο για να βάλουν 3-4 επιτήδειοι ανοησίες στα βουνά μας, με δικά μας λεφτά, αλλά για να κρατήσουν όσο πιο πολύ πετρέλαιο μπορούν, οι πλούσιοι, για πάρτη τους, και να βγει και κανένα φράγκο από το Χρηματιστήριο …Κάρβουνου:


Τι νομίζες Προφήτη; Η εφεύρεση του επικείμενου τέλους του κόσμου, η προπαγάνδα για την κλιματική αλλαγή, η πράσινη (υπ)ανάπτυξη και οι ΑΠΕ, είναι δημιουργήματα του Club of Rome (ή της …μεθοδολογίας του), από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του ’70. Το Club of Rome έχει σχέση και με την ακατανόμαστη Λέσχη… Χαχαχαχάαα…


Και νά τος και ο δικός μας… Αν μου λέγατε, πριν ένα χρόνο, ότι θα ασχολιόμουν με θεωρίες συνομωσίας, και την Λέσχη Bilderberg, και σκοτεινά σενάρια παγκόσμιας διακυβέρνησης, θα σας έλεγα ότι καπνίζετε περίεργα χόρτα. Αν μου λέγατε, ότι τα σχέδια για αρπαχτές στην Ελληνική ύπαιθρο, έχουν σχέση με τέτοια απίθανα, θα σας έλεγα ότι το παρατραβάτε… Και να που …έφτασα και εγώ. Για δες….

Αυτή η ανάρτηση είναι ειδικά αφιερωμένη στον Προφήτη που γκρινιάζει εδώ και χρόνια για την Νέα Τάξη και τα περίεργα σχέδιά της

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s