Υδροηλεκτρικά


Άλλη μία αφορμή για αυτή την ιστοσελίδα ήταν μία ανάρτηση στο antinews, και ο εξωφρενικός ισχυρισμός ότι τα μεγάλα υδροηλεκτρικά δεν είναι ΑΠΕ, ενώ τα μικρά είναι. Έχουμε φτάσει να ξεχνάμε τις σημαίνουν οι λέξεις και να μπερδεύουμε ευρωγραφειοκρατικές έννοιες και επιδοτήσεις, με την πραγματικότητα. Έχουμε φτάσει στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο του ευρωλεξιλογίου.


(Κλικ για μεγέθυνση στην παραπάνω εικόνα) Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυστηρά, δεν υπάρχουν. Απλά στην χρονική κλίμακα των ανθρώπων, ο ήλιος είναι για πάντα (δεν είναι) και, επομένως, στην έμμεση ή άμεση εκμετάλλευση του ήλιου, η ενέργεια που παράγεται θεωρείται «ανανεώσιμη». Ο αέρας, τα κύματα, η βροχή, οι παγετώνες και τα ποτάμια είναι όλα ηλιακή ενέργεια. Απλά το νερό δημιουργείται σε μεγάλες εκτάσεις και συγκεντρώνεται, πυκνό και βαρύ σε ένα μικρό σημείο (εκεί που δείχνει το ροζ βέλος), εξ ου και είναι χαμηλής εντροπίας και έχει πολλή ενέργεια διαθέσιμη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο αέρας είναι διάχυτος, και εφ’ όσον δεν υπάρχουν μεγάλα αεροχωνιά και μεγάλες αεροδεξαμενές να τον μαζέψουν και να τον αμολήσουν σε ανεμογεννήτριες, είναι πάντα καταδικασμένος να είναι υψηλής εντροπίας, και ο μόνος τρόπος να παράγει κάποια ενέργεια, είναι να επιδοτείται.


Και το πετρέλαιο είναι …ΑΠΕ. Απλά, ο κύκλος της ηλιακής του ανανέωσης είναι σε εκατομμύρια χρόνια και μάλλον δεν είναι πρακτικό να περιμένεις να ξαναφτιαχτεί στα έγκατα της Γης. Το ουράνιο δεν είναι ΑΠΕ. Υπάρχει από τον καιρό της …Κοσμογονίας, και παρά την επαναχρησιμοποίηση άλλων ισοτόπων από ειδικούς αντιδραστήρες, δεν είναι «ανανεώσιμο». Ούτε το υδρογόνο στην φουτουριστική του εμπορική μετατροπή σε ήλιο είναι ανανεώσιμο.


Άρα μακροχρόνια είμαστε όλοι πεθαμένοι, αλλά πεθαμένοι ξεκινήσαμε, πριν φτιαχτούμε κάπου στην Ανατολική Αφρική, άρα, κανένα πρόβλημα, και όποιος θέλει να πάθει κατάθλιψη για το μέλλον της ανθρωπότητας, να πάει να δει την σειρά Mad Max, ή ταινίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και τον έλεγχο του πληθυσμού μέσω στρατοπέδων …ανακύκλωσης. Και είναι βέβαιο: Σε 5 δις χρόνια, η Γη θα υπερθερμανθεί στο έπακρο, όταν ο Ήλιος μπει στην φάση του κόκκινου γίγαντα, και ή θα μας καταπιεί, ή θα μας ψήσει. (Κάποιος να το πει στην κυρία ΥΠΕΚΑ, να επιληφθεί του θέματος!)


Πίσω στα υδροηλεκτρικά. Το θέμα δεν θέλει φιλοσοφία και η καλύτερη περίληψη είναι από μία κοπελιά στην Νορβηγία που δηλώνει Γεωεπιστήμων και Αστροφυσικός: «Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι καθαρή και ανανεώσιμη, αλλά όχι χωρίς προβλήματα. Τα φράγματα και οι τεχνητές λίμνες ενοχλούν την φύση και την ανθρώπινη κουλτούρα με διάφορους τρόπους. Το υδροηλεκτρικό δυναμικό εξαρτάται από την γεωμορφία και την βροχή. Η τεχνολογία είναι «ώριμη» και έχει μερικές πιθανότητες βελτίωσης της αποτελεσματικότητας. Με νέα υδροηλεκτρικά, θα μειωθεί η εξάρτηση σε ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, το αέριο και το κάρβουνο

Υπάρχει άφθονο υλικό για υδροηλεκτρικά, και υδροηλεκτρικά στην Ελλάδα:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hydroelectricity
http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=15156
http://library.tee.gr/digital/m2380/m2380_contents.htm
http://greekriverfriends.blogspot.com/2010/03/blog-post_04.html
http://energiakoiergazomenoidei.blogspot.com/2010/04/4-1.html
http://www.ypan.gr/docs/2national_report_october_2003.doc

Το τελευταίο, έχει και πινακάκι με τα μεγάλα και τα μικρά Υ/Η έργα στην Ελλάδα, (αλλά είναι του 2003). Τελικά, κανείς δεν μου έχει απαντήσει γιατί τα μεγάλα Υ/Η της ΔΕΗ έχουν εξαιρεθεί από τα «επιδοτούμενα», αλλά νομίζω ότι ξέρω. Τα έργα αυτά έγιναν από την ΔΗΜΟΣΙΑ επιχείρηση ηλεκτρισμού, είναι δικά μας, τα πληρώσαμε εμείς, για την δικιά ΜΑΣ ΔΕΗ, αυτή που μας έκαναν κάτι περίεργοι να αντιπαθήσουμε, αλλά αυτή μας έφερε έως εδώ, και αυτήν πάνε να μοιράσουν και να χαρίσουν, Τα Υ/Η της ΔΕΗ στέκουν και παράγουν από μόνα τους, δεν χρειάζονται επιδοτήσεις. Τις επιδοτήσεις τις φυλάνε για τις εισαγωγές από αφεντικά στην Γερμανία και την Ισπανία, και για την προίκα ημετέρων που έχουν ανάγκες. Τα φράγματα, μην ξεχνάμε, έχουν τα αγαπημένα συστατικά της Ελληνικής αναπτυξιακής στρατηγικής: χωματουργικά και μπετό.


Βέβαια, ο σχολιαστής Thrapshorhis στο σχόλιό του, είχε άλλη άποψη, και παρέθεσε και ένα ενδιαφέρον link γιατί τα μεγάλα Υ/Η δεν πρέπει να λογίζονται σαν πρωτοβουλίες για ΑΠΕ. Δεν έχει άδικο, φίλε Thraphsorchi, ο συγγραφέας του link, αλλά πρόσεξε πως ξεκινάει: «Eradicating poverty and reducing global warming». Και εγώ θα ήθελα αιώνιον ζωήν, και εξασφαλισμένη θέση πίστα στην Εδέμ.

Το Υ/Η φράγμα είναι της ΔΕΗ, στο Καστράκι, η μία φωτό της «Κατερίνας», η άλλη του Σταύρου Αλεξανδρή, όλα από το Google Earth. Το φράγμα είναι του 1969 και έχει ύψος 95 μέτρα και μήκος 530 μέτρα. Τις εβδομάδες που έρχονται, θα μάθουμε και άλλες ευρωλέξεις για το ποιός παράγει και ποιος διακινεί το ρεύμα. Η Κυβέρνηση δεν μας είχε στημένο μόνο το ΔΝΤ, μας είχε και άλλα. Η «σωτηρία του πλανήτη» δεν έχει τίποτα να κάνει με τις κουτοπονηριές του ΥΠΕΚΑ. Εξ άλλου, κυρία μου, ο ίδιος ο Lovelock το είπε: «Είναι αργά για να σώσουμε τον πλανήτη και τα αιολικά είναι nonsense».

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s