Γαία (εναντίον …ΥΠΕΚΑ)


Την άποψή μου για τους ψευτομεσσίες, και τους αγύρτες και τις περίεργες «Υπουργούς», που έκαναν επάγγελμα την «Κλιματική Αλλαγή», την έχω πει. Ωστόσο, δεν είμαι από αυτούς που αρνούνται, ότι το κλίμα αλλάζει. Το κλίμα αλλάζει τα τελευταία 2,5 δις χρόνια, από τα 4,5 δις χρόνια που λένε ότι υπάρχει ο πλανήτης, και μπορεί και να έχει αλλάξει τα τελευταία και τα 200 χρόνια, και ίσως να έχει κάτι να κάνει η ανθρώπινη δραστηριότητα. Ως εκεί.

Δεν δέχομαι όμως ότι έκανα κάτι λάθος, ή κακό, εγώ, ή εσείς, ούτε καν οι πιό ερνεργοβόροι του κόσμου. Δεν έκανα κάτι ηθικά απαράδεκτο ή μεμπτό, ή κάτι που, αν είχα πρώτα την στερνή μου γνώση, θα το έκανα διαφορετικά. Να το πω απλά να το καταλάβει και η Κυρία με τα ειδικά παπούτσια. Εάν Κυρία μου, δεν ήταν ο κόσμος όπως ήταν, όταν γεννηθήκαμε, ίσως να μην είχαμε γεννηθεί, και ίσως τα παπούτσια μας να ήταν διαφορετικά, και μικρότερης έντασης CO2. Άσε τι θα ήταν ο κόσμος εάν δεν είχαν εμφανιστεί τα κυανοβακτήρια πριν 3 δις χρόνια… Αυτό όμως που πραγματικά απορρίπτω, είναι οποιαδήποτε συνειδητά ανθρώπινα έργα, από τώρα έως το 2020, ή το 2050, θα έχουν οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα στο να επηρεάσουν, ή να αντιστρέψουν, ο,τιδήποτε γίνεται σε πλανητικό επίπεδο. Αυτό είναι απλά ψευδοεπιστήμη, και, απλούστερα ακόμα, δικαιολογία για αρπαχτή.

Αυτά τα λέω εδώ και καιρό, και μπορεί κάποιος έξυπνος να με ρωτήσει αν με ενοχλούν τα αιολικά. Ναι, με ενοχλούν αλλά αυτό είναι το τρίτο σε σειρά σημασίας για μένα θέμα. Το πρώτο είναι ότι απεχθάνομαι το ψέμα και την παραποίηση της επιστήμης. Το δεύτερο είναι ότι δεν μου αρέσει καθόλου, να πληρώνω για απατηλές ιδέες επιτηδείων που έχουν στήσει μνηχανάκι να με κλέβουν. Το τρίτο είναι ότι δεν μου αρέσουν τα αιολικά. Και μαντέψτε ποιόν βρήκα, με ανακούφιση, να συμφωνεί απόλυτα μαζί μου: τον James Lovelock, συγγραφέα του βιβλίου «Γαία», 100% επιστήμονα, και εμπνευστή της θεωρίας ότι πλανήτης αυτορυθμίζεται, με τις όποιες συνέπειες από ενδοπλανητικές και εξωπλανητικές παρεμβολές. (Εδώ, ένα παράδειγμα αυτορύθμισης)

Μετέφρασα, παρακάτω τα αποσπάσματα της συνέντευξής του στο BBC, 30/3/2010. Δεν μπορώ να αντιγράψω τα video clips, είναι κλειδωμένα.

«Η Γη φροντίζει τον εαυτό της, και αυτό κάνει τα τελευταία μερικά δισεκατομμύρια χρόνια, και ρυθμίζει το κλίμα, και τώρα την ωθούμε σε μία πιο σταθερή κατάσταση, που είναι η ζεστή κατάσταση, και όταν αυτό ξεκινήσει, πράγματα θα συμβαίνουν από μόνα τους, η Γη θα βγάζει αέρια στην ατμόσφαιρα, πολλά περισσότερα από ότι έχουμε βάλει εμείς, εμείς, απλά, πατήσαμε την σκανδάλη… Σαν κάποιος να πηγαίνει μια βόλτα στο δάσος, βρίσκει ένα όπλο, το πιάνει και πατάει δοκιμαστικά την σκανδάλη, χωρίς να ξέρει ότι το όπλο ήταν γεμάτο, και σκοτώνει κάποιον ή κάνει κάποια ζημιά. Δεν είμαστε πραγματικά ένοχοι, δεν κάναμε κάτι με σκοπό να ζεστάνουμε τον κόσμο, αλλά φτιάχνοντας τον πολιτισμό μας ενεργοποιήσαμε άλλους μηχανισμούς.

Αν πας πίσω στον χρόνο και δεις την τελευταία περίοδο παγετώνων και τον χρόνο που τέλειωσε, περίπου πριν 14.000 ή 15.000 χρόνια, πέρασαν 2.000 με 3.000 χρόνια για να ζεσταθεί κατά 5 βαθμούς η Γη, και δεν έγινε ομαλά σαν τις καμπύλες που φτιάχνουν τα διάφορα [κλιματολογικά] μοντέλα, έγινε ανώμαλα, ανέβηκε η θερμοκρασία περίπου στην σημερινή, και μετά κατακρημνίσθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της περιόδου των παγετώνων, για 1.000 χρόνια πριν αρχίσει να ανεβαίνει τους 5 βαθμούς που ανέβηκε. Η Γη δεν αλλάζει θερμοκρασία προβλέψιμα, για να συμμορφωθεί με μοντέλα, αλλάζει με περίεργους τρόπους, όπως και βλέπουμε: Δεν έχει ανέβει η θερμοκρασία τον τελευταίο αιώνα και περνάμε εξαιρετικά κρύα περίοδο σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο.

Η επιστήμη άλλαξε στην διάρκεια της ζωής μας. Ήταν κάποτε «λειτούργημα», κάπως σαν να είσαι νοσοκόμα. Το έκανες σχεδόν σαν κάλεσμα, είχες την ειδικότητά σου και κανόνες συμπεριφοράς, θα ήταν αμαρτία σε βάρος του Αγίου Πνεύματος να μαγειρέψεις δεδομένα… Την στιγμή που η επιστήμη έγινε δουλειά καριέρας, και αυτό συνέβη στην διάρκεια του τελευταίου αιώνα, αν ήσουν υπό πίεση, και η δουλειά σου εξαρτιόταν από το να παράξεις τα «σωστά» αποτελέσματα, θα είχες την τάση να προσαρμόσεις τα δεδομένα σε αυτό που ζητούσε το αφεντικό σου, και αυτό ίσως συμβαίνει τώρα, και έγινε σε μεγάλη κλίμακα στα CFC και το όζον. Είμαι επιστήμων αλλά είμαι «παλαιομοδίτης» επιστήμων, με κάθε έννοια της λέξης και εξάσκησα την επιστήμη σαν λειτούργημα και όχι σαν καριέρα.

Πίσω από τις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» δεν υπάρχει σωστή και πρακτική μηχανολογική επιστήμη, αλλά μείγμα ιδεολογίας και business. H Ευρώπη έχει βάλει αυτήν την υποχρέωση για ΑΠΕ. Δίνει επιδοτήσεις, και τις έχει κάνει καλή business. Δεν θα είναι εύκολο να σταματήσουν οι ΑΠΕ, αλλά στην πραγματικότητα, δεν δουλεύουν.

Έχει νόημα να μην αγοράζεις μεγάλα αυτοκίνητα με υψηλή κατανάλωση, και θα είναι ακριβό αν το κάνεις, και αυτό είναι πιο αποτελεσματικό κίνητρο από το να θες να «σώσεις τον Πλανήτη»… το να θες να «σώσεις τον Πλανήτη» είναι, απλά, πολλή ανοησία. Δεν γίνεται να σώσεις τον Πλανήτη, αν ο Πλανήτης είναι να σωθεί, θα σωθεί από μόνος του, πάντα αυτό έκανε. Διαφοροποιώ την σωτηρία του Πλανήτη από την σωτηρία της ανθρωπότητας. Είμαστε γεμάτοι από Ύβρη, νομίζοντας ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια πράγματα, δεν είμαστε ακόμα αρκετά έξυπνοι, ούτε νομίζω ότι θα προλάβουμε να είμαστε, για αυτό το γεγονός, και νομίζω το λογικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, είναι να χαρούμε την ζωή μας, όσο μπορούμε».

Αξίζει να δείτε τα αποσπάσματα της συνέντευξής του στο BBC, ή ακούστε την συνέντευξή του, εδώ. Προσπαθώντας να μην χρωματίσω τις απόψεις του με τις δικές μου, λέει ότι ο πλανήτης θα ζεσταθεί, μάλλον και από το CO2 και από την συμπεριφορά του Ήλιου, απορρίπτει την λήψη πολιτικών αποφάσεων από τα διάφορα μοντέλα στα οποία αποδίδει και αμφισβητούμενη επιστήμη. Απορρίπτει την οποιαδήποτε θετική επιρροή των ΑΠΕ στην επιρροή του κλίματος. Πιστεύει ότι μόνο η πυρηνική ενέργεια μπορεί να κάνει κάποια διαφορά. Προβλέπει ότι από αλλαγή κλίματος, και ειδικά από μεταναστεύσεις, αρρώστιες και πείνα, θα μειωθεί ο ανθρώπινος πληθυσμός της Γαίας (και θα χαθούν οι 7 στους 8 ανθρώπους).

Θέλω όμως να σας αφήσω με μια λιγότερο απαισιόδοξη νότα. Το 1978 ή 79, πάλι σε ύφεση και αρνητικό οικονομικό κλίμα, ο κόσμος πίστευε ότι ο Πλανήτης Γη θα παγώσει, και θα πεθάνουμε όλοι από …παγετώνες. In the long run, we are all dead, enjoy life, while you can. Θα ζήσουμε παγωμένες μέρες Δεκαημέρου του Βοκκάκιου. Ξέρω, σας φόρτωσα με links, αλλά αυτά με τους παγετώνες είναι συναρπαστικά, και …πρόσφατα! Είχα θορυβηθεί όταν τα πρωτοάκουσα… «Να χαρούμε τη ζωή μας όσο μπορούμε».

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s