Απολαμβάνω τις συζητήσεις… Ρώτησα τον φίλο μου, «Πόσα αιολικά MW χρειάζονται για να φτιάξουν, από μόνα τους, μία μπίλια ρουλεμάν, και πόσο θα στοιχίσει αυτή η μπίλια»;
O φίλος έψαξε για πόση ενέργεια (MWhr) χρειάζεται και όχι για πόση εγκατεστημένη αιολική ισχύ (MW). Αυτό ήταν λάθος, αλλά δεν πειράζει, η ερώτηση ήταν «παγίδα». Η απάντηση είναι «άπειρα αιολικά». Όλα τα αιολικά του κόσμου αν συνδέσεις, πάλι ρισκάρεις κάποιο χυτήριο, κάποιος φούρνος, κάπου στην διαδικασία, να ξεμείνει, και να κολλήσει, αν βασίζεται μόνο σε αιολικό ρεύμα. Το αιολικό ρεύμα είναι «στοχαστικό«, ενώ η ζήτηση από το χυτήριο, ή την υψικάμινο, είναι «ντετερμινιστική«. Το αιολικό ρεύμα, υπάρχει μόνο με backup. Και όσο πιο πολλή αιολική ισχύ έχεις εγκατεστημένη, τόσο πιό πολύ backup χρειάζεσαι. Διπλό κόστος, διπλές μονάδες, διπλά καλώδια, διπλά τα πάντα. Πολύ οικολογικό.
Για αυτό, όλα τα αιολικά του κόσμου, από μόνα τους, ούτε μία ατσάλινη μπίλια ρουλεμάν δεν μπορούν να φτιάξουν, πόσο μάλλον ισάριθμα αιολικά για να ανικαταστήσουν εαυτόν. Όσο για το κόστος… για την ΥΠΕΚΑ, «τσάμπα» και θα βάλω και την διάνοιξη των δρόμων από το ΕΣΠΑ. (Και έκανα κι άλλη ζαβολιά — έπρεπε να τονίσω «βιομηχανικά» ρουλεμάν, μαζικής παραγωγής. Ο Γιαπωνέζος μάστορας, με λίγη υπομονή, θα μπορούσε να μου φτιάξει μία μπίλια…)
Τα ρουλεμάν, για όσους δεν ξέρουν είναι φαινομενικά ταπεινά εξαρτηματάκια, χωρίς τα οποία δεν υπάρχουν ούτε αυτοκίνητα, ούτε αεροπλάνα, ούτε πατίνια, ούτε …ανεμογεννήτριες, ούτε τραίνα… Ούτε μίξερ για την κουζίνα. Ο,τιδήποτε έχει κάτι που μοιάζει με ρόδα που γυρίζει γύρω από άξονα, χρειάζεται και ένα η περισσότερα ταπεινά ρουλεμάν. Τα ταπεινά ρουλεμάν είναι τέτοιας στρατηγικής σημασίας που ήταν στόχος προτεραιότητας (μετά τα υποβρύχια και τα αεροπλάνα) στην καημένη την Γερμανία, στον Β’ ΠΠ.
Για τους περίεργους, που ενδιαφέρονται για την κατασκευή του ρουλεμάν και του ατσαλιού, καλό διάβασμα. Για την κατασκευή εξορυκτικών, μεταφορικών, και άλλων μηχανημάτων που εμπλέκονται, δεν αντέχω…