Οι ξένοι, και εμείς


Φυσικά και δεν πιστεύω ό,τι διαβάζω, αλλά να τι διαβάζω:


Η Τουρκία χρειάζεται πολλές πυρηνικές μονάδες, το ταχύτερο δυνατόν, για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες ηλεκτρικής ισχύος με την συνεχιζόμενη οικονομική άνοδο. Η ζήτηση το 2018 θα είναι 357 δις κιλοβατώρες, από 210 δις το 2010. Θα παραγγείλουν τρείς μονάδες φέτος. http://en.rian.ru/world/20100130/157724048.html (μην διαβάσετε τα άλλα σχετικά ενεργειακά links, θα σας πιάσει μελαγχολία).


Η Areva επενδύει $100 εκατομ. στις ΗΠΑ για marketing και πιστοποίηση από την NRC. Προπορεύονται η General Electric και η Westinghouse, αλλά μετά 30 χρόνια πάγωμα με το Three Mile Island, υπάρχει ξανά έντονο ενδιαφέρον. http://www.msnbc.msn.com/id/8143079/. Ο επιχειρηματικός κίνδυνος στην Αμερική είναι οι καθυστερήσεις στην έναρξη, και οι εταιρίες παραγωγής ρεύματος έχουν κάνει consortium για την αντιμετώπιση αυτού του ρίσκου.


Η Σουηδία ήδη έχει το μισό ρεύμα της από πυρηνικά, απαγόρευσε την κατασκευή καινούργιων λίγο μετά το Three Mile Island, και μόλις ήρε την απαγόρευση. Η Φινλανδία χτίζει φουλ, αν και σε ένα έχει τεχνικές καθυστερήσεις, Στοιχηματίζω το πληκτρολόγιό μου ότι και η Γερμανία ακολουθεί, προσεχώς (η Μέρκελ το έχει ήδη πει, ότι «θα αρχίσει ο διάλογος»)


Η Κϊνα, μέχρι το 2020, που εμείς θα έχουμε καταστρέψει τα βουνά μας για να ζήσει το όνειρό της η ΥΠΕΚΑ και οι ΜΚΟ της, η Κϊνα θα έχει 20 GWe, και μέχρι το 2030 θα έχει 200 GWe. http://www.world-nuclear.org/info/inf63.html

Και η λίστα συνεχίζεται… Οι Γάλλοι, στο link της Areva, διαφημίζουν νέο τρόπο χειρισμού αποβλήτων, οι Ρώσοι εξάγουν και στο Πακιστάν, τροφοδοσία με καύσιμο πάει πακέττο με αποκομιδή αποβλήτων. Και μία από τις πρώτες αναρτήσεις μου …διαφήμιζε πυρηνικές μονάδες μινιόν, για μικρότερες ανάγκες. Στους επόμενους 12 μήνες, θα φανεί έλλειμμα σε πυρηνικά καζάνια. Λίγοι είναι αυτοί που τα φτιάχνουν.

Βέβαια, υπάρχει και ή άλλη άποψη, η Ελληνική: Μην πάρετε θάρος από τον τίτλο της μελέτης. Όταν λέει «Τέλος ΑΠΕ«, το εννοεί όπως το Τέλος Κυκλοφορίας. Εγώ κατάλαβα ότι θέλει (1) να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος (σύμβουλος της ΥΠΕΚΑ;! ) και (2) να φυσάει σε ώρες αιχμής. Σε άλλη μελέτη αναφέρει ότι τα αιολικά πάρκα δεν ενοχλούν και ενίοτε προσελκύουν τουρίστες φωτογράφους. Ελλάς. Την μελέτη την βρήκα σε pdf αλλά δεν μπορώ να βρω link. Με Google θα την βρείτε, να την διαβάσετε, είναι, για την ώρα, είναι το ενεργειακό ΜΑΣ μέλλον. Κάπου λέει ότι, όπου μπαίνουν αιολικά, δεν γίνεται κρανίου τόπος. Μεγάλε… η φωτογραφία που εσύ έβαλες στο εξώφυλο, και ή θέα της Εύβοιας σε …διαψεύδουν. Ben türkçe konuşmayı öğreneceksiniz…


Το γράφημα στην πρώτη εικόνα (πάνω-πάνω, κλικ για μεγέθυνση) δείχνει κόστος ανά kWhr διαφόρων εναλλακτικών μορφών παραγωγής ενέργειας. Φυσικά και έχουν μεγάλα αρχικά κόστη τα πυρηνικά (το μεγαλύτερο είναι οι καθυστερήσεις, τικ τικ τικ οι τόκοι) αλλά, στο «κόστος ανά κιλοβατώρα», ο παρανομαστής είναι επίσης θεόρατος.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s