Drang nach Desertec


Ο σημερινός κόσμος κατάλαβε ότι το πετρέλαιο είναι πολύτιμο αγαθό κάπου μεταξύ 1967 και 1979 με τις πετρελαϊκές κρίσεις των δύο πολέμων στην Μέση Ανατολή και της επανάστασης στο Ιράν. Από τότε ψαχνόμαστε για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, και φτιάχνουμε μοντέλα και θεωρίες για το πότε θα τελειώσει ο …κόσμος.

Βέβαια, ο πόλεμος για το πετρέλαιο και τον έλεγχό του, είναι αρκετά παλαιότερος, και χωρίς να είμαι ιστορικός πετρελαίου, βλέπω ότι ξεκίνησε όταν κάποιος Ignacy Łukasiewicz βρήκε ότι μπορούσε να αποστάξει φωτιστικό πετρέλαιο σαν υποκατάστατο του λαδιού φάλαινας και του φωτιστικού σπερματσέτου. Η πρώτη γεώτρηση για πετρελαιοπηγή ήταν στην Πολωνία το 1853 (λογικό αν σκεφτείς ότι οι Πολωνοί ήταν αποκομμένοι από τα …φαλαινοθηρικά).

Η ύφεση στην Αγγλία το 1873 ήταν η αρχή του τέλους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, και η Αρχή της ανόδου του Α’ Ράϊχ, με την Γερμανία να ξεπερνάει την Αγγλία σε παραγωγή και εξαγωγές χάλυβα, μηχανημάτων και χημικών. Το 1880 με πρωτοβουλία της Deutsche Bank και του συνιδρυτή της Georg von Siemens (μικρανηψιού του Werner von Siemens της …Siemens), άρχισαν οι Γερμανοί βιομήχανοι και τραπεζίτες να ψάχνουν για αγορές και πρώτες ύλες. Οι τότε Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) είχαν καπαρωμένο τον περισσότερο γνωστό κόσμο, και οι Γερμανοί στράφηκαν προς τα γενικά υπερχρεωμένα κατάλοιπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με οικονομική και στρατιωτική διείσδυση, κάτι που δεν άρεσε στις Μεγάλες δυνάμεις αλλά το ανέχτηκαν.


Από τότε είχαν οι Γερμανοί μεγαλοπρεπή σχέδια «διασύνδεσης» του κόσμου (του κόσμου «τους») μόνο που τότε δεν είχαν το …Desertec, αλλά τηλέγραφο και σιδηροδρόμους (συμπεριλαμβανομένου και του σιδηροδρόμου Βερολίνου – Βαγδάτης, που εξασφάλιζε και δικαιώματα εκμετάλλευσης πετρελαίου και άλλων ορυκτών που είχαν βρει οι Γερμανοί γεωλόγοι στην Μοσούλη, το Κιρκούκ, και την Βασόρα.

Η πρώτη εξερεύνηση σε μεγάλη κλίμακα για πετρέλαιο έγινε περί τα τέλη του 19ου αιώνα, στο Αζερμπαϊτζάν, τότε τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από την Branobel συμφερόντων κάποιων κυρίων Νομπέλ και κάποιου Βαρόνου Peter von Bilderling. To 1920, οι Μπολσεβίκοι εθνικοποίησαν την Branobel, και οι Νομπέλ μεταβίβασαν τις περισσότερες μετοχές τους στην …Standard Oil of New Jersey. Η Αμερική άρχισε να παράγει πετρέλαιο στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά έχασε τα πρωτεία παραγωγής περί το 1960 στην Σαουδική Αραβία και την Ρωσία.

Περί το 1900, η Αγγλία εξασφάλισε πετρέλαιο από τον τότε Σάχη της Περσίας και αποφάσισε να γυρίσει τον πολεμικό στόλο της από κάρβουνο σε πετρέλαιο, και ο σιδηρόδρομο Βερολίνο – Βαγδάτη ήταν σαφής απειλή. Σε αντίδραση της πολιτικής Drang nach Osten ξεκίνησε συμμαχίες με Ρώσους και Γάλλους και μάλλον υποκίνησε Βαλκάνιους και Νεότουρκους εναντίον του φιλογερμανού Σουλτάνου.


Τα πετρέλαια του Κουρδιστάν και του Ιράν δεν ήταν οι μοναδικές αιτίες για τον Α’ Π.Π. Ούτε ήταν ο σιδηρόδρομος Βερολίνου – Βαγδάτης και ο τηλέγραφος Ευρώπης – Ινδίας οι μόνες αφορμές. Ούτε πήγαμε απ’ ευθείας από το Drang nach Osten στο Desertec, απ’ ευθείας. Περάσαμε πρώτα από το Lebenspraum. Με το πετρέλαιο, το Μεγάλο Παιχνίδι έχει γίνει επικίνδυνο, και δεν νομίζω ότι έχει τελειώσει.

ΥΓ. 1) Μην πιστεύετε ότι το πετρέλαιο τελειώνει σε 30 ή σε 50 χρόνια, άλλα παίζονται και 2) με κλικ στους χάρτες, μεγενθύνονται.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s