φύσα αγέρι, φύσα αγέρι…


Τι ωραία μέρα σήμερα… Άπνοια. Δεν αχνίζει, και θα είναι έτσι μέχρι και το Σ/Κ. Μπορεί να φυσήξει μια στάλα την Παρασκευή το μεσημέρι. Μάταια περιμένουν τα ιστιοπλοϊκά έξω από την Άνδρο να πιάσουν λίγο αεράκι, να πάψει να κρέμεται το πανί.


Νομίζω ξέρετε τι κάνουν τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια και την Πελοπόννησο… Λιάζονται την μέρα, και απολαμβάνουν την αστροφεγγιά την νύχτα. Θα μου πείτε, δεν χαλάνε λεφτά, τσάμπα είναι… Για κάθε €1.000.000 που έχει δανειστεί ο ιδιοκτήτης τους, αυτή η εβδομάδα είναι €770 σε τόκους (με το παλιό επιτόκιο των 4%), και τουλάχιστον άλλα τόσα σε αποσβέσεις. Την γη την πήρε τσάμπα, δεν πειράζει, Τον δρόμο για να φτάσει εκεί, κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή «Θησέας» τον έφτιαξε, ξένα λεφτά, δεν βαριέσαι. Και, στο κάτω κάτω της γραφής, τι τον νοιάζει; Είναι τόση η υπερτιμολόγηση του ρεύματος, που με τα λεφτά που θα εισπράξει λίγους μήνες τον χρόνο, έβγαλε την επένδυση, και την απόδοση, και τις χάντρες και τα καθρεφτάκια και τις λοιπές χορηγίες…


Έχει άπνοια, αλλά τα φώτα σας δουλεύουν, οι βιομηχανίες δουλεύουν, το PC σας δουλεύει, το νοσοκομείο απέναντι, επίσης. Και αυτό επειδή το σύστημα δεν τα χρειάζεται τα αιολικά, απλά, τα ανέχεται – με έξτρα κόστος. Κάθε αιολικό ΜW, χρειάζεται από 0,9 έως 1 συμβατικό MW για εφεδρεία. Η εφεδρεία, δεν είναι τσάμπα, στοιχίζει, είτε λειτουργεί (όπως σήμερα) είτε όχι (όπως τον …Αύγουστο). Το κόστος του καυσίμου που γλυτώνεις όταν φυσάει είναι, δυστυχώς, αμελητέο σαν ποσοστό του συνολικού κόστους.


Ο αέρας μπορεί να είναι δωρεάν, αλλά είναι μεταβλητός. Ούτε φυσάει όταν χρειάζεσαι ρεύμα, ούτε αναγκαστικά χρειάζεσαι ρεύμα όταν φυσάει. Από το 2000 έως το 2007, η εγκατεστημένη αιολική ισχύς στην Γερμανία ανήλθε από 6 GW σε 22 GW, και η ετήσια απόδοση ήταν από 8,8 TWhr σε 40 TWhr, που αντιστοιχεί σε ποσοστά απόδοσης από 14% έως 21%. Και, φυσικά,ούτε στην Γερμανία φυσάει πάντα, ούτε εξομαλύνεται το πρόβλημα ακόμα και όταν συνδέσεις αιολικά σε διαφορετικά σημεία. Το παραπάνω γράφημα δείχνει ότι σε αιολικό δίκτυο της E.ON, η αιολική συμβολή ήταν από 0,2% έως 38% του ημερήσιου φορτίου του δικτύου. Η διαφορά και η αυξομείωση καλύφθηκε από εφεδρεία. Η αναποτελεσματικότητα της χρήσης εφεδρείας (κάτι σαν την επιτάχυνση και επιβράδυνση της μηχανής του αυτοκινήτου), στην πράξη, αύξησε τις συνολικές εκπομπές CO2, εξαιτίας της ύπαρξης και μόνον των αιολικών. Όλη η μελέτη της Ε.ΟΝ εδώ.


Ο αέρας (που γιορτάζουν οι λομπίστες σήμερα, με την άπνοια) είναι δωρεάν, αλλά το αιολικό ρεύμα είναι το ακριβότερο που υπάρχει (μετά το φ/β), και ακόμα αυτή η υποτιθέμενη μείωση CO2 είναι αμφισβητούμενη.

http://www.wind-watch.org/documents/hidden-fuel-costs-of-wind-generated-electricity/

ΥΓ. Μην πανηγυρίζετε, σε ένα μήνα που θα φυσάει, όλη η εφεδρεία, πληρωμένη και χρηματοδοτημένη, επίσης θα κάθεται, και θα δουλεύει σε ρελαντί για να φουλάρει το βραδάκι που θα κόβει το μελτέμι. Τα αιολικά είναι χαμένα από χέρι, και υπάρχουν μόνο για να βγάλουν μερικοί μερικοί λεφτά (τα δικά μας λεφτά).

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s