Η Δανία και εμείς


Σήμερα, το μενού έχει δύο πράγματα. 1) Το μέλλον μας σαν «Δανία του Νότου» και 2) τεστ αληθείας σε αντικρουόμενους ισχυρισμούς.

Το πρώτο, δεν αφορά στο αν όλες οι Ελληνίδες γίνουν σαν την …Άννα-Μαρία, ή αν θα φτιάχνουμε και εμείς Δανέζικη φέτα, αλλά αφορά στις τιμές του ρεύματος. Ο παρακάτω πίνακας (κλικ για μεγέθυνση) έχει τις τιμές ανα κιλοβατώρα για οικιακή χρήση στις δύο αριστερές στήλες, και για βιομηχανικό στις δύο δεξιές. Υπάρχει διαφοροποίηση για μικρή και μεγάλη κατανάλωση. Η πηγή των αριθμών είναι η …Ευρώπη, και αφορά στο 2009.


Η Δανία το 2009 είχε το ακριβότερο ή το δεύτερο ακριβότερο οικιακό, και το τρίτο ή τέταρτο ακριβότερο βιομηχανικό ρεύμα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είχε από τα φτηνότερα οικιακά και τα φτηνότερα βιομηχανικά ρεύματα στην Ευρώπη (αν και η Βουλγαρία είναι φτηνότερη από εμάς στο βιομηχανικό, και προσελκύει Έλληνες).

Χωρίς να το έχω ψάξει πολύ, η Ελλάδα έχει φτηνό ρεύμα (α) επειδή η ΔΕΗ ήταν μέχρι πρότινος Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, (β) έχει άφθονο Υ/Η, και (γ) ο λιγνίτης, καλός, κακός, και με όχι καλή διαχείριση είναι ή ήταν φτηνός. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα (αν και κάθε διόρθωση από ΔΕΗτζήδες ευπρόσδεκτη). Το θέμα είναι ότι ή δεν αντέχει η ΔΕΗ άλλες χαμηλές τιμές, ή οι ιδιώτες που θέλουν να γίνουν (κρατικοδίαιτοι) επενδυτές θέλουν περισσότερα €/kWhr, οι αιολικοί, θέλουν 300% και 500% καπέλο, και η Ελλάς αποφάσισε να στείλει όποιον βιομήχανο της έχει απομείνει βόρεια. Έτσι θα γίνουμε Δανία του Νότου, μόνο που το μόνο που θα παράγουμε θα είναι φραπέδες.

Ο παραπάνω πίνακας είναι χρήσιμος και για δεύτερο λόγο: Ένας από τους συνδέσμους που έχω αριστερά λέγεται windfarms, και έχει αφιέρωμα στην εμπειρία της Δανίας με τα αιολικά, τα οποία θάβει με τα βασικά επιχειρήματα ότι παρ’ όλο τον μεγάλο αριθμό δεν έχουν υποκαταστήσει συμβατική μονάδα και σε μερικές χρονιές η χρήση κάρβουνου έχει αυξηθεί αντί να μειωθεί, ότι η χρήση εφεδρείας έχει ανεβάσει τις εκπομπές CO2 κατά 32% και ότι σαν αποτέλεσμα των πολλών αιολικών (έχουν 20% από αιολικά) έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.

Βρήκα και ιστοσελίδα με τον αντίλογο στα παραπάνω, που έχει αντίθετη άποψη σε όλα (και «δεν είναι ακριβό το ρεύμα της Δανίας, και θα μπορούσε να ήταν το φθηνότερο»). Το ότι δεν με πείθει, άντε πες είμαι προκατειλημμένος. Αλλά η Ευρώπη λέει ότι η Δανία έχει το ακριβότερο ή από τα ακριβότερα ρεύματα στην Ευρώπη. Πείτε το φόρο, πείτε το επιδότηση, πείτε το μπανάνα, είναι από τα ακριβότερα, όπερ έδει δείξαι, και χαρήκαμε.

Καταλαβαίνει κανείς τι κάνει για την ενεργειακή πολιτική, την απασχόληση, τον πληθωρισμό, την επιβίωση, και την βιομηχανία η …Πράσινη Ανάπτυξη του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής;

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s