Παραπληροφόρηση, μυθολογία και πορδές


Σε κάποιον από τους μονολόγους μου ή τους διαλόγους μου τον τελευταίο χρόνο, κάπου είχα πει ότι ήταν θέμα χρόνου να τελειώσει το παραμύθι των «καθαρών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Όχι ότι ήμουν μάντης ή σοφός, απλά το έχω ξαναδεί αυτό το σκηνικό, και η φυσική ή η τεχνολογία δεν έχει αλλάξει. Δειλά στην αρχή, σε λίγα blogs και εξειδικευμένες ιστοσελίδες, τώρα το θέμα έχει βγει στα αμερικανικά ΜΜΕ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, συνέχεια, ότι, κατ’ αρχάς, ο κόσμος δεν έχει πρόβλημα με το …κλίμα. Που θα πάει; θα ξυπνήσουν και οι Ευρωπαίοι. Τι να ξυπνήσουν δηλαδή, οι Γερμανοί και οι Άγγλοι χλευάζουν την άποψη ότι τα αιολικά και οι μπουρδίτσες θα κάνουν ο,τιδήποτε για το πρόβλημα με το κλίμα, αν αυτό υπάρχει.

Η Αμερική βράζει. Όχι ακριβώς χρωματισμένος, πολιτικά, δημοσιογράφος το λέει ανοιχτά: O Obama, και οι ενεργειακές θεωρίες του, είναι παραπληροφόρηση και μυθολογία (misinformation and mythology). Η λεγόμενη «καθαρή» ενέργεια ποτέ δεν θα αντικαταστήσει την συμβατική, εκτός εάν βρεθεί καινοτόμος φτηνός τρόπος συλλογής του CO2 από Θ/Η μονάδες, ή υπάρξει ριζική μεταστροφή σε πυρηνικά. Κάτι, που προσθέτω εγώ, δεν θα είναι εφικτό, απλά γιατί δεν υπάρχουν σήμερα αρκετοί κατασκευαστικές πυρηνικών καζανιών. Αυτό μπορεί να αλλάξει, αλλά πρόκειται για πραγματικά βαριά βιομηχανία που δεν ξεκινάει από την μια μέρα στην άλλη.


Άλλη εφημερίδα εξέφρασε εκδοτική άποψη ότι η ενεργειακή προσέγγιση του Obama τροφοδοτείται από «ζεστό αέρα» (hot air είναι οι …πορδές, στην καθομιλουμένη). Άλλη πάλι, χλευάζει την ιδέα ότι η τρομερή ρύπανση στον κόλπο του Μεξικού θα αντιμετωπιστεί με περισσότερα αιολικά, και στην φωτό, ο Κυβερνήτης της Φλόριντα, ψάχνει την παραλία για ίχνη …πετρελαίου.


Το τι γίνεται στην Αμερική, δεν αφορά εμάς εδώ. Ωστόσο, αυτό που ήταν αντίδραση μόνο σε blogs πριν 12 μήνες, τώρα το έχουν ασπαστεί οι Ρεπουμπλικάνοι και πολλοί από τους Δημοκρατικούς. Πιο σημαντικό, η Siemens δεν διαφημίζει αιολικά όπως πέρυσι, τώρα διαφημίζει πράσινα κτίρια και αυτοματισμούς. Δεν την παίρνει να διαφημίσει πυρηνικά, γιατί καιροφυλαχτούν η General Electric, με Ιάπωνες, και η Westinghouse, με Κορεάτες, αλλά οι Ιταλοί δεν ντρέπονται, διαφημίζουν απροκάλυπτα. Να ιδέα για τον εδώ Έλληνα συνεταίρο τους… Άντε να παράγουμε και ρεύμα…


Εδώ δεν είναι Αμερική, εδώ είναι Ευρώπη. Εδώ, ειδικά, δεν ξέρω αν είναι Ευρώπη, αλλά για να λέει η ΥΠΕΚΑ ότι έχει σχέδια για το …2020, θα πρέπει να το παίρνω σοβαρά. Σε 5-6 μήνες, και στην Ευρώπη, προβλέπω ότι θα είμαι ο μόνος που θα το παίρνει σοβαρά. Σημειώστε το: 29 Ιουνίου. Χίλιες ΥΠΕΚΑ, θα χάνονται μπροστά στο 1/100 από τα ενεργειακά σχέδια της …Κίνας με κάρβουνο. Προσέξτε τι λέει: «Παραδόξως, οι νέες μονάδες κάρβουνου, ισχύος 13.600 MW θα είναι «εφεδρεία» για τα αιολικά«. Οι μονάδες κάρβουνου παράγουν ισχύ βάσης. Δεν ανεβοκατεβαίνουν. Τα αιολικά είναι για μόστρα, για δημόσιες σχέσεις, για να πουλήσουν οι Κινέζοι αιολικά στους …Γερμανούς! 13.600 MW είναι 17 μονάδες σαν αυτές που μπλόκαραν οι «συνδικαλιστές» της ΔΕΗ επί Αθανασόπουλου.


α… και χρόνια πολλά στους Πέτρους και τους Παύλους…

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s