Πεταμένα λεφτά


Ξέρω, επαναλαμβάνομαι, αλλά μερικά απλά πράγματα δεν είναι προφανή για όλους. Τόσες μέρες με την ζέστη και υγρασία, τα κλιματιστικά δουλεύουν φούλ. Η βιομηχανία, δυστυχώς για αυτήν και ευτυχώς για τον ΔΕΣΜΗΕ, είναι λίγο πεσμένη. Η ζήτηση για ρεύμα είναι ωστόσο μεγάλη. Αν είχαμε ένα αιολικό gigawatt, θα αδρανούσε, λόγω άπνοιας, αλλά θα δούλευαν οι εφεδρείες. Αν είχαμε 100 αιολικά GW, το ίδιο (μόνο που θα δούλευαν 100 φορές περισσότερες εφεδρείες. Τα σταθερά έξοδα για τα αιολικά (τόκοι και διασυνδέσεις) επίσης θα έτρεχαν… Εσείς και εγώ θα τα πληρώναμε… Πώς; Μα θα πληρώναμε πανάκριβα το ρεύμα, σε μια εβδομάδα, ή ένα μήνα, που θα φυσήξει, ώστε να δικαιολογείται η «επένδυση» των φίλων του Πρωθυπουργού που γίνονται πλούσιοι από αυτό το κόλπο.

Και τι θα γίνει τον Αύγουστο που θα φυσάει μέρα νύχτα; «Πολλές γιγαβατώρες!» θα λένε οι αιολικοί διαφημιστές. Οι μισές από τις οποίες θα πηγαίνουν χαμένες επειδή θα είναι σε ώρες που δεν θα υπάρχει ζήτηση. Και όσο φυσάει, απλά θα τρέχουν τα έξοδα από τις εφεδρείες που θα κάθονται. Διπλά λεφτά, διπλά καλώδια, διπλές εγκαταστάσεις, διπλό (και πενταπλό) κόστος ρεύματος, κατεστραμμένα βουνά… Και γιατί;

(Η απάντηση είναι εύκολη… Τα λεφτά τα πετάμε εμείς, αλλά τα παίρνει η αιολική παρέα, με την Ελλάδα στην ουσία χρεοκοπημένη… Ξεδιάντροπο!)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s