Το κλειδί για την επιβίωση (!)


Θέλετε να σώσετε τον πλανήτη; Θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια; Θέλετε να κάνετε οικονομία;

Η «Πράσινη Ανάπτυξη» και η όλη, γενικά, η Πρασινάδα που μας σερβίρει η Κυβέρνηση, και κάθε ψευτοσοσιαλιστική κυβέρνηση στον Δυτικό κόσμο – καμία χώρα του μη Δυτικού κόσμου δεν ασχολείται με αυτά – δεν είναι τίποτε άλλο από παραμύθιασμα από συνοθύλευμα συμφερόντων: Βασικά, μιάς ομάδας μεγάλων Γερμανικών εταιριών που προωθεί αυτό που προωθούν πάντα οι Γερμανοί (μηχανολογικά προϊόντα), και όλου του διεθνούς λόμπυ του φυσικού αερίου.


Και η μεν Γερμανική εμπορική και εξωτερική πολιτική είναι προφανής και κατανοητή (αν δεν είσαι ο αποδέκτης του λαδώματος ή της συνεχούς προπαγάνδας για να αγοράσεις τα προϊόντα τους), το λόμπυ του αερίου είναι λιγότερο προφανές. Το αέριο, όπως και το πετρέλαιο, έχει πολλή και πανάκριβη υποδομή, όχι μόνο για την άντλησή του, αλλά κυρίως για την μεταφορά του. Το αέριο, σε αντίθεση με το πετρέλαιο, δεν αποθηκεύεται, ούτε μεταφέρεται εύκολα. Θέλει αγωγούς, απ’ ευθείας, από την παραγωγή στην κατανάλωση, και δεν αποθηκεύεται (σε σημαντικές ποσότητες, παρά μόνο μέσα στην γη από όπου βγαίνει, ή, σε πανάκριβη υγροποιημένη μορφή, το LNG.

Σίγουρα οι κατασκευαστές και διαχειριστές των αγωγών, σίγουρα οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές μονάδων υγροποίησης LNG, οπωσδήποτε οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές πλοίων LNG, και σε τοπικά επίπεδα, τα τοπικά δίκτυα, μονάδες εξαέρωσης κλπ. Η ιδιοκτησία και η διαχείριση αγωγών αερίου είναι …γεωπολιτικό αντικείμενο. Η ιδιοκτησία και η διαχείριση υποδομής LNG είναι λιγότερο «γεωπολιτικό», αλλά δεν παύει να είναι πανάκριβη. Και οι αγωγοί, και η υποδομή LNG προϋποθέτουν και απαιτούν συνεχή, αδιάλειπτη, απρόσκοπτη και ασυζήτητη κατανάλωση.


Ταπεινό παράδειγμα στην πίεση για κατανάλωση είναι όλη πίεση να βάλουμε φυσικό αέριο σπίτι μας. Δεν θα είναι φτηνότερο από το πετρέλαιο, όταν και αν η αγορά σταθεροποιηθεί. Ούτε ένοιαζε κανέναν ενδιαφερόμενο η ποιότητα του αέρα στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, ή η κατάσταση των παγετώνων του κόσμου. Απλά, αυτός που είχε το αρχικό συμβόλαιο με τους Ρώσους, θα έβγαζε καλά λεφτά από μία ποσότητα και πάνω, και πίεζε για αυτή την ελάχιστη ποσότητα, και όταν είδε ότι καθυστερούσε, σκέφτηκε την …ηλεκτροπαραγωγή. Και επειδή η ηλεκτροπαραγωγή από αέριο (για ισχύ βάσης) είναι παλαβομάρα (εκτός αν είσαι Κατάρ, ή Αλγερία – που όμως δεν έχουν τόση ζήτηση – να κι άλλος ένας οπαδός της …Πράσινης Ανάπτυξης. Που τώρα απέκτησε παρέα και από τους εισαγωγείς και μεταφορείς LNG (2-3 ονόματα, όλοι επώνυμοι, μερικοί ντροπαλοί και ήσυχοι). Και πίσω από τους Έλληνες με τους αγωγούς, οι Ρώσοι, και πίσω από τους Έλληνες με το LNG, οι Βόρειοι Αφρικανοί και η Shell, η British Gas κλπ. Και ποιος κάνει την διαφήμιση; Οι αιολικοί, που και αυτοί έχουν το κατιτίς τους, χάρη στην ΥΠΕΚΑ, και όλους τους αφελείς, δήθεν οικολόγους, και τους λαδωμένους ηγέτες τους.

Δεν είμαι ούτε κατά του φυσικού αερίου, ούτε κατά του LNG. Απλά, βαριέμαι να μου τρώτε τα αυτιά, με Πρασινάδες. Πείτε μου «αγόραζε αέριο», είναι πιο ξεκάθαρο… Όσο για την σωτηρία του Πλανήτη… Σβήνετε κανένα φως, μπουγάδα στους 30 βαθμούς, μην κάνετε σάουνα στο ντους με τις ώρες, κόψτε τις κόντρες στην Βουλιαγμένης, χαμηλώστε τον θερμοστάτη τον χειμώνα και ανεβάστε τον το καλοκαίρι, κόψτε το πολύ φαϊ, μηδενίστε την τηλεόραση… απλά πράγματα. Αλλά πόσα από αυτά μας διαφημίζουν οι Πράσινοι Παπαγάλοι; Δεν θέλουν να κάνουμε οικονομία, να μας τα πάρουν θέλουνε.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s