Έξη επιχειρήματα, έξη ψέματα

Όταν βλέπω σοβαροφανείς και επώνυμους να λένε παραμύθια, το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να σας το πω… Αυτή τη φορά, τα παραμύθια είναι λίγο παλιά (18 μήνες περίπου) αλλά δείχνουν 1) το μέγεθος της σχεδιαζόμενης απάτης, και 2) την ασχετοσύνη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, που δέχεται να βάζει το όνομά του σε συνέδριεα με τέτοιες παρουσιάσεις.

Η παραπάνω είναι μία σελίδα από την παρουσίαση (μεγεθύνεται με κλικ). Έξη επιχειρήματα, έξη ψέματα.

Το οριακό κόστος παραγωγής με αιολικά, υπερδιπλασιάζεται. Το αιολικό δυναμικό, είναι «δυναμικό» (δυνητικό, υποθετικό, θεωρητικό), και …άχρηστο. Δεν έχει σημασία ότι φυσάει πολύ (όταν φυσάει), αλλά πόσο στοιχίζει στο δίκτυο η αιολική μεγαβατώρα. Εκτός εάν άλλαξε κάτι, στοιχίζει 3-5 φορές (300-500%) πάνω από την συμβατική.

Οι τιμές των ορυκτών καυσίμων δεν επηρεάζονται από τα αιολικά. Επηρεάζονται από την ζήτηση στην Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ, τους πολέμους στην Μέση Ανατολή, την ύφεση, κλπ. Το μόνο που επηρεάζεται από τις ΑΠΕ (στην Ελλάδα) είναι η μεταστροφή σε αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. Τρελό, για ισχύ βάσης, ακριβό, ασταθές πολιτικά κλπ κλπ (αλλά καλό για τους εισαγωγείς αερίου).

Το κόστος παραγωγής ωφέλιμης αιολικής ενέργειας δεν έχει καμία σχέση με το κόστος του αέρα. Η διαθεσιμότητα της αιολικής ενέργειας είναι αποδεδειγμένα χαμηλή (25% με βάση στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ) που σημαίνει υπερδιπλάσιες επενδύσεις σε εφεδρείες, διπλά δίκτυα — άσε τα βουνά και τα τοπία… Το ότι το κόστος κεφαλαίου είναι δεδομένο, είναι καλό για τον επενδυτή. Το κόστος της εφεδρείας και του υπερδιπλασιασμένου ρεύματος κακό για την Εθνική Οικονομία.

Χαχαχαχάαα! Το παραμύθι του CO2 πρώτα από όλα έχει ξεφτίσει, και, εάν ενδιαφέρει, μπορεί το σχετικά λίγο ρεύμα από αιολικά να μην παράγει CO2, αλλά η κατασκευή; η μεταφορά; η εγκατάσταση; Στην Δανία και την Γερμανία, δεν μετρήθηκε καμία μείωση στο CO2, από αιολικά. Η μόνη μείωση CO2 ήταν από εισαγωγή …υδροηλεκτρικού ρεύματος.

Η μεταφορά αιολικού ρεύματος γίνεται ανταγωνιστική με τεχνολογία HVDC, μόνο αν κάποιος άλλος πληρώσει για το HVDC. Άυτό το «επιχειρείν» με ξένα λεφτά είναι αυτό που έχει φέρει την Ελλάδα εδώ που είναι. Και φυσικά η …παιδεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Φυσικά και είναι αξιόπιστο ένα δίκτυο με αιολικά. Για κάθε αιολικό ΜW, βάζουμε και ένα MW με αέριο, εφεδρεία, ή ακόμα πιο …σταθερά, εισάγουμε ρεύμα.

Φυσικά, ο συγγραφέας της παρουσίασης (ή μάλλον ο προϊστάμενός του) καλύπτεται νομικά για τα παραμύθια που λέει, αλλά πες πες, κάτι μένει. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο δίνει και πτυχία;

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s