Καταστροφολόγοι και ψευδοπροφήτες


Η ενεργειακή πολιτική, σε παγκόσμιο επίπεδο, και οι κλιματολογικές θεωρίες κατόρθωσαν και πήραν πια θρησκευτικές διαστάσεις, μετά από μια έντονη πολιτικοποίηση. Έχουν γίνει θέμα «πίστης». Με «επιστήμονες», ένθεν και ένθεν να κλαίγονται που η άλλη πλευρά επιμένει. Με απίθανα και συχνά βλακώδη επιχειρήματα, κλασσικά λάθη «Λογικής» και από όλους.

Έγραψε σχολιαστής ότι το «πρωτοφανές» κρύο του περασμένου χειμώνα ήταν αποτέλεσμα συνδυασμού περιοδικών ταλαντώσεων στην κυκλοφορία των Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανών. Νομίζω το είχα γράψει και εγώ, κάποια στιγμή των Ιούλιο… Και αν το κλίμα το προκαλούν οι ταλαντώσεις στις κυκλοφορίες των νερών ή του αέρα, ή οι ταλαντώσεις είναι αποτέλεσμα του κλίματος, αφορά τους …κλιματολόγους. Και τους μαθητές της Λογικής. Όπως τους κλιματολόγους αφορά το κατά πόσον το κλίμα επηρεάζεται από τον ήλιο, την τροχιά της Γης ή της Σελήνης, ή από τον άνθρωπο και την παρουσία του.

Ο πλανήτης σήμερα έχει 6.872.705.000 πληθυσμό. Ψέματα… μέχρι να το διαβάσετε αυτό, θα έχει ανέβει κατά 100 ή 200 χιλιάδες (ή μερικά εκατομμύρια). Το 90% των ανθρώπων που έχουν υπάρξει, οποτεδήποτε, είναι σήμερα ζωντανοί. Και ανάλογα ποιο μελλοντολογικό μοντέλο αποδέχεστε («πιστεύετε»), ο παγκόσμιος πληθυσμός, ή θα εκραγεί, ή θα καταρρεύσει, ή θα μείνει ο …ίδιος.

Και ερωτώ:

(1) Γιατί έχουμε σήμερα τόσο πολύ κόσμο στον Πλανήτη; Μα απλούστατα, γιατί το παγκόσμιο κλίμα, η τεχνολογία παραγωγής τροφίμων, οι βελτιώσεις στην υγιεινή ή την ιατρική, και, φυσικά, η σχετικά φτηνή ενέργεια, το έχουν επιτρέψει. Είμαστε κάτι σαν τις μύγες ή τις κατσαρίδες που βρήκαν ευνοϊκό περιβάλλον ). Και συνεχίζω να ερωτώ:

(2) Εμείς φτιάξαμε το ευνοϊκό περιβάλλον; Ή φτιάχτηκε από μόνο του; Όσον αφορά στην τεχνολογία και την ενέργεια, μάλλον εμείς, όσον αφορά στο ευνοϊκό κλίμα, μάλλον ο Πλανήτης, ή ο Ήλιος. Και το τελευταίο μου ερώτημα:

(3) Πόσο είμαστε εμείς, ή οι δραστηριότητές μας, ο βασικός λόγος της όποιας επικείμενης …καταστροφής μας; Εικάζω, ότι όσον αφορά στο κλίμα, ίσως έχουμε κάποιο ρόλο, αλλά μάλλον ωχριά μπροστά στις πλανητικές και κοσμικές δυνάμεις, και η όποια ανθρωπογενής αλλαγή θα εμφανιστεί σε άλλους τομείς, και όχι στο παγκόσμιο κλίμα. Π.χ., κάποιος ιός ή βακτήριο θα ξεφύγει από την ανθρώπινη καταστολή. Ή, η διατροφική εξάρτηση σε συγκεκριμένα μαζικά προϊόντα, θα έχει κακές συνέπειες αν κάτι διαταραχτεί στην μαζική παραγωγή. Και η ενέργεια; Μην το παιδεύετε, εάν η εύκολη και φτηνή ενέργεια αρχίσει να τελειώνει, θα ακριβύνει, και θα πάψει να είναι φτηνή και εύκολη. Και αν η ενέργεια είναι πίσω από την πληθυσμιακή έκρηξη, η δύσκολη και ακριβή ενέργεια εύκολα μας φέρνει πίσω στ0 1800 ή το 1700 μ.Χ. και, αν δεν βαριέστε, διαβάστε λίγη ιστορία, ή ρωτήστε τον παππού σας, πως ήταν ο κόσμος όταν ήταν μικρός…

Τα ερωτήματά μου έχουν ωστόσο από τρείς απαντήσεις, και η περίληψη των απαντήσεων είναι στο παρακάτω διάγραμμα (από την Wikipedia)

Θα ανέβει, ή θα πέσει, ή θα μείνει το ίδιο. Σαν το …Χρηματιστήριο.


Και επειδή, οι καταστροφολογίες, ειδικά σε καιρό ύφεσης, αφθονούν, αν συγκρατήσετε κάτι, παρακαλώ να είναι οι τάξεις μεγέθους στην παραγωγή και χρήση ενέργειας, τα “energy flows” που έχω δείξει για διάφορες χώρες. Δεν υπάρχει συνδυασμός Α.Π.Ε. να τροφοδοτήσει την Αμερική, ή την …Ελλάδα, με την ενέργεια, στην ποσότητα και τον τρόπο που την χρησιμοποιούμε σήμερα. To Drax, της προηγούμενης ανάρτησης, με 4.000 MW, ΔΕΝ υποκαθίσταται από 4.000 ανεμογεννήτριες του 1 MW. Ούτε καν με 16.000 ανεμογεννήτριες του 1 MW! Και αν νομίζετε ότι 16.000 ανεμογεννήτριες θα μειώσουν το CO2 του πλανήτη, η εμπειρία στην Δανία και την Γερμανία, δυστυχώς θα σας διαψεύσει.

Και αν η κατανάλωση κάρβουνου για τα 4.000 MW του Drax δεν είναι «αειφόρα», ούτε οι 16.000 ανεμογεννήτριες είναι, ούτε οι 16.000 ανεμογεννήτριες με αέριο από την Ρωσία είναι. Και έτσι, η «αειφορία» είναι λάθος επιχείρημα για τις επιχειρηματικές ενεργειακές επιλογές. Μπορεί να παραμυθιάζει (ή να δημιουργεί σεξουαλική διέγερση σε μέλη Μ.Κ.Ο.) η «αειφορία», αλλά σαν επιχείρημα δεν στέκει. Τα καταστροφολογικά συμπεράσματα δικά σας (και θα γράψω κάτι για καταστροφολογίες, για να σας φτιάξω).

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s