Τα ενεργειακά είναι σχεδόν επουσιώδη, με αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας, αλλά αυτόν τον χορό χορεύω εδώ, και αφού ο ανώνυμος μου θύμισε ότι διαμαρτύρονται στην Γερμανία που περνάνε πυρηνικά απόβλητα, να με ξανά στην Γερμανία.
Μην με παρεξηγείτε, εκτιμώ και θαυμάζω τους Γερμανούς, αυτοί τουλάχιστον κοιτάνε τα του οίκου τους με μεθοδικότητα και σοβαρότητα. Βρήκα, λοιπόν, μία παρουσίαση της RWE, του 2008, λίγο παλιά, αλλά ενδιαφέρουσα και διάλεξα μερικές σελίδες (τα σχεδιαγράμματα μεγαλώνουν με κλικ):
Το πρώτο δείχνει (1) ότι, σε παραγωγή ρεύματος, η Ελλάδα είναι ασήμαντη σε σχέση με την Γερμανία, την Γαλλία, την Αγγλία κλπ. και (2) ότι τα αιολικά έχουν ασήμαντη συμβολή στην ηλεκτροπαραγωγή.
Το 2008, έλεγαν ότι θα μειωθεί λίγο η χρήση κάρβουνου και λιγνίτη στην Γερμανία μέχρι το 2020, και θα μειωθεί κυρίως η χρήση πυρηνικής. Και, αλλού λέει ότι αυτό οφείλεται στο ότι παλιώνουν οι πυρηνικές μονάδες, και διαβάζω εγώ, ότι ή βάζουν νέες πυρηνικές μονάδες, ή θα τους λείπουν 30GW το 2020. 30GW είναι 15-20 πυρηνικά των 1.500 με 2.000 MW. Οι Γερμανοί, σε αντίθεση με την κυρία ΥΠΕΚΑ και τον εκλεκτό της στην ΔΕΗ, είναι σοβαροί άνθρωποι, δεν έβαλαν …αιολικά στην εικόνα (εξ άλλου όπως έχω γράψει, παραδέχονται (η Ε.ΟΝ) ότι τα αιολικά ούτε το CO2 μειώνουν ούτε υποκαθιστούν μονάδες — αλλά είναι καλή εξαγωγή)
Και μας δίνουν και συγκρίσεις τιμών, που, σε αυτά που δείχνει, μάλλον συμφωνεί με αυτό που είχα αναρτήσει την Πρωτομαγιά (και που είχα πάρει από εδώ). Αν οι Γερμανοί είναι πραγματικά μάγκες, θα καταργήσουν την προσαύξηση για το CO2 στην Γερμανία, και θα το επιβάλουν στην υπόλοιπη Ε.Ε. (η Αμερική τους έχει γραμμένους πλέον στο θέμα, και η Κίνα και η Ινδία, επομένως… πείτε μου εσείς).
Το επόμενο γράφημα δεν το κατάλαβα με την πρώτη. Το κοιτούσα, το κοιτούσα, μέχρι που διαβασα τον τίτλο, που υπογράμμισα: «Έλλειψη ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού στην Ευρώπη, αυξάνει την αξία των παρόντων και μελλοντικών στοιχείων του ενεργητικού μας«. Βέβαια, εδώ μπερδεύομαι. Τ0 2008, η ΔΕΗ και η RWE (και ο Τιτάν) ήταν υποτίθεται έτοιμοι να φτιάξουν λιθανθρακικές μονάδες… Γιατί χάλασε η δουλειά; [και έσβησα αυτό που είχα γράψει… ο κόσμος το έχει βούκινο: εάν η ΔΕΗ με την RWE είχαν κάνει τις λιθανθρακικές μονάδες, η μεν Ελλάδα θα είχε λύσει το ηλεκτροδοτικό της πρόβλημα, και δεν θα είχαν λόγω ύπαρξης όλοι οι μικροί και μεγάλοι αεριοδιαπλεκόμενοι , και, φυσικά, τα αιολικά του κύριου Ζερβού και της Υπουργού του. Έτσι, και παρενθετικά, εκτιμώ ότι ζημιωθήκαμε σαν χώρα, και η ΔΕΗ σαν εταιρία, αλλά με τόσα συμφέροντα, καμιά φορά αναρωτιέσαι ποιά είναι η αλήθεια].
Για τα ενεργειακά της Γερμανίας, είχα γράψει εδώ (αν ενδιαφέρεται κανείς). Όπως είπα και στην αρχή, εκτιμώ και θαυμάζω τους Γερμανούς. Λίγο κλειστή κοινωνία για τα γούστα μου, αλλά δεν πειράζει. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι, στην Ελλάδα, κάπως εκλέγουμε άτομα, που δεν κοιτάνε τα δικά μας συμφέροντα, αλλά, τα συμφέροντα άλλων. Εμείς είμαστε οι κόπανοι. Οι Γερμανοί, είναι μια χαρά. Και οι πολιτικοί μας; Ανόητοι; Ηλίθιοι; Πουλημένοι; Βραχυκυκλωμένοι; Ή λίγο απ’ όλα;