Αχ αυτή η διαθεσιμότητα…

Μου έστειλε ο φίλος Π-Π παλιό ημερολόγιο της Pirelli με τα έργα σοφίας του Κώστα Μητρόπουλου. 25 χρόνια, πράγματι, και η κατάσταση έχει ορισμένα κοινά, μόνο που τότε ήταν δημοσιονομική πειθαρχία (και για τους insiders η προοπτική της ένταξης) ενώ τώρα, το high point είναι η …επανάσταση, που θα περάσει και από άλλα μέτρα και άλλη αστάθεια. Το βραχυκύκλωμα δεν είναι τυχαίο, κανένας δεν τολμάει ούτε την αλήθεια ούτε την διαχείριση που θα έκανε ένας νοικοκύρης σπίτι του. Λες και δεν ξέρουμε τι θα έκανε ο καθένας στα δικά του οικονομικά σε αντίστοιχη κατάσταση. Και όσο πιο πολύ στρουθοκαμηλίζουν οι πολιτικοί μας, τόσο πιο απίθανα δυσάρεστη θα είναι η «προσαρμογή»

Και, φυσικά, τίποτα δεν κινείται στον επιχειρηματικό κόσμο. Μόνο αυτές οι λίγες επιχειρήσεις που συμμαζεύουν τα του οίκου τους, και που είναι εξαγωγικές, κάπως κρατιούνται.

Ρώτησα φίλο μου δημοσιογράφο (σε σοβαρή εφημερίδα) «μα καλά, τι έχετε πάθει και σπρώχνετε πρασινάδες»; Μου απήντησε ότι τα «πράσινα» είναι τα μόνα που διαφημίζουν, και για αυτό υπάρχει και αθρογραφία, και marketing που ενισχύει το ένα το άλλο.

Δεν έχω σκοπό να διαφημίσω εφημερίδα, αλλά υπάρχουν 2-3 που θωρώ σοβαρές, και τις διαβάζω επιμελώς. Και σχεδόν ζητώ συγγνώμη που κάνω καυστικά σχολιάκια, αλλά, τι να κάνω, η …«αλήθεια».

Διαβάζω λοιπόν: …«Ξεπέρασε τα 1.600 μεγαβάτ τον Οκτώβριο η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών (αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ.) στο ηπειρωτικό σύστημα και στα μη διασυνδεμένα νησιά»…

Όπως έχω γράψει, η εγκατεστημένη ισχύς, δεν σημαίνει πολλά στα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, επειδή η ισχύς πολλαπλασιάζεται με την διαθεσιμότητα. Η διαθεσιμότητα, ειδικά στα αιολικά, είναι χαμηλή, και με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ που είχα, ανέφερα ότι στην Ελλάδα είναι της τάξεως του 25%. Αυτό, είναι επειδή μπορεί να μην φυσάει όταν θες το ρεύμα, ή να φυσάει όταν δεν το θες (και το ρεύμα δεν αποθηκεύεται σε χρήσιμη κλίμακα και εύλογο κόστος). Μία συμβατική μονάδα κάρβουνου ή αερίου έχει διαθεσιμότητα πάνω από 95%.

Τα 1.600 μεγαβάτ της «είδησης», δεν τα πολλαπλασιάζεις επί 24 για να δεις «πόσες μεγαβατώρες» θα πάρεις σε μια μέρα. Ελπίζεις, στο τέλος του χρόνου, στατιστικά, να έχεις 1.600 x 24 x 365 x 0,25 μεγαβατώρες. Και με κόστος 2-3 φορές από το συμβατικό ρεύμα για τα αιολικά, και 4-5 φορές για τα φωτοβολταϊκά. Και για κάθε αιολικό MW, θες περίπου άλλο ένα, ίσως σε θερμή εφεδρεία (δουλεύει κουτουρού) για το καλό του συστήματος. Τα έχω πει και ξαναπει. Και να τα προσέχετε τα φωτοβολταϊκά, αν είστε …επενδυτής. Ανά τον κόσμο κόβουν και τις επιδοτήσεις και την ταρίφα, αφού τα έχουν εγκαταστήσει. Και αυτό το έχω γράψει με links — μην λέτε δεν σας το είχα πει.

Όταν έφτιαξε την γελοιογραφία του ο Κώστα Μητρόπουλος, οι επιδοτήσεις αφορούσαν αναπτυξιακά έργα τύπου βιοτεχνιών σφολιάτας και ενοικιαζόμενων Γ’ κατηγορίας. Για αυτό έχουμε τόσες σφολιάτες και τόσα ενοικιαζόμενα Γ’ κατηγορίας. Τις επιδοτήσεις, το 1986, τις πλήρωναν οι Γερμανοί φορολογούμενοι και τα Ελληνικά δάνεια. Τις επιδοτήσεις των «1.600 MW» (που δεν είναι ούτε 400!) τις πληρώνει ο οριζοντιωμένος κύριος του σκίτσου.

Αν ενοχλείστε ή θυμώνετε με αυτά που γράφω, ή με το ύφος μου, έχετε δύο επιλογές: (α) να πάτε να διαβάσετε κάτι άλλο, ή (β) να κάνετε γιόγκα. (Δεν συνιστώ ψυχοφάρμακα). Αν βρείτε λάθος ή ανακρίβεια, κάθε διόρθωση ευπρόσδεκτη. Δηλώσεις ότι δεν με αγαπάτε, απλά με προκαλούν να βάλω καμία ανάρτηση με …φεγγάρια, και θα …ρίξω το επίπεδο.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s