Το καθαρτήριο των ρύπων

Χρωστάω να γράψω ένα κομμάτι, σε απλά ελληνικά, για πως δουλεύει η εμπορία ρύπων γενικά και ειδικά στην Ευρώπη. Έχω ξεκινήσει μια-δυο φορές και ομολογώ ότι είναι ζόρικο. Πολύ πιο ζόρικο από τους δαίμονες του Maxwell και από αυτόν ακόμα τον Δεύτερο Νόμο. Και αυτό, γιατί ο μεν δαίμονας του Maxwell είναι μια παρανόηση που εξηγιέται εύκολα, ο δε Δεύτερος Νόμος είναι η Φύση, και όπως είπε ο Einstein, “God is subtle but not malicious”. (Αλλά δεν ξέρω πώς μεταφράζεται η λέξη subtle… λεπτός, διακριτικός, όχι προφανής). Ο Einstein είπε επίσης ότι το πιο δυσνόητο πράγμα είναι ο Κώδικας Φορολογικών στοιχείων.Το Ευρωπαϊκό σχήμα εμπορίας ρύπων είναι ότι πιο μπερδεμένο έχω συναντήσει εγώ. (Και παρ’ ότι γενικά άσχετος, κάτι καταλαβαίνω από αγορές πορτοκαλάδας, νομισμάτων και τέτοιων ποταπών)

Η δυσκολία έγκειται στο ότι είναι ένα γραφειοκρατικό κατασκεύασμα σχεδιασμένο να το καταλαβαίνουν και να το χειρίζονται λίγοι. Δηλαδή, ελεγχόμενη αγορά. Ορίζει ένα πλαφόν εκπομπών σε κάθε χώρα, έτσι ώστε να μην ενοχλήσει το status quo και προειδοποιεί (απειλεί) ότι θα μπεί φόρος: Oι υπάρχοντες και επομένως ρυπαίνοντες σε κάθε χώρα, θα πρέπει να αγοράζουν τα δικαιώματα για να ρυπαίνουν, από ένα καινούργιο Χρηματιστήριο. Για παράδειγμα, οι Σκανδιναβικές χώρες που ηλεκτροδοτούνται από πυρηνικά και υδροηλεκτρικά, θα πουλάνε τα δικαιώματά τους στην αγορά αυτή, και οι Έλληνες θα πρέπει να τα αγοράζουν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό… Ορίστε τα βήματα της άσκησης:

1)Κλιματοτρομοκρατία. Αμαρτάνεις, θα πεθάνουν τα αρκουδάκια, θα πας στην κόλαση!

2)Τεχνητό, αυθαίρετο πλαφόν (artificial shortagε). Όπως στις τουλίπες.

3) Δημιουργία συγχωροχαρτιών που αγοράζονται και πωλούνται.

4) Επιβολή φόρου που ανεβάζει την αξία των συγχωροχαρτιών. (Σκεφτείτε το αυτό. Ο φόρος ή το πρόστιμο στους ρύπους ανεβάζει την αξία των δικαιωμάτων).

5) Αγορά συγχωροχαρτιών από το …Χρηματιστήριο ρύπων. Υποχρεωτική εξιλέωση.

6) Σωτηρία! Θάυμα! αιολικά, φ/β, και σωτήριες λύσεις made in Germany, by «We have Solutions». Μειώνουν την αμαρτία, κάτι σαν …Καθαρτήριο

7) Και θα πάρουμε και κάτι: θα μας πάρει χαριστικά η RWE τα Υ/Η και τα αιολικά που θα έχουμε βάλει, έναντι οφειλών στις τράπεζές τους, οφειλές που δημιουργήσαμε αγοράζοντας τις σαβούρες τους. (Έτσι, η κάθε RWE θα μειώσει τα δικαιώματα που πρέπει να αγοράζει και θα έχουν φτηνότερο ρεύμα οι Γερμανοί).

Την πιάνετε την απάτη; Την βλέπετε την επιδρομή; Έχω άδικο που γκρινιάζω;


Θα προσπαθήσω να βάλω και νούμερα… αλλά με παιδεύει. Εν τω μεταξύ δείτε παρακαλώ για υπενθύμιση τάξης μεγεθών, τις πηγές του ανθρωπογενούς CO2, και της πηγές ενέργειας παγκοσμίως. Δείτε πόσο ασήμαντη είναι και θα είναι (αναγκαστικά λόγων τάξεων μεγέθους) η συμβολή της «Σωτηρίας». Δεν τους νοιάζει ο Πλανήτης. Το κυνήγι μαγισσών είναι για την κονόμα.


Τα σχεδιαγράμματα μεγενθύνονται. Τα πρώτα τρία είναι από την Wikipedia, το τελευταίο πρέπει να βρώ από που το πήρα…

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s