Πριν ένα χρόνο 15.000 ηγέτες και άσχετοι των Ηνωμένων Εθνών πήγαν στην Κοπεγχάγη να σώσουν τον Πλανήτη. Έδειξαν ταινίες από παιδάκια που χάνονται και αρκούδες που κινδυνεύουν σε ένα υπερθερμαινόμενο κόσμο. Έβγαλαν δακρύβρεχτες ομιλίες για τον ουρανό που γκρεμίζεται και φταίει ο …άνθρωπος. Και η σωτηρία θα έρθει όταν (όλως τυχαίως) θα αγοράσει ο άνθρωπος πολλά (γερμανικά) παιχνίδια για να εξιλεωθεί. Κι όταν αγοράσει δικαιώματα Άφεσης. Η Νέα Ιερά Εξέταση μας έφερε τα Νέα Συγχωροχάρτια.
Δεν έχω ούτε το αλάθητο, ούτε είμαι παντογνώστης, ούτε τα έχω πιάσει από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες για να λέω αυτά που λέω. Αλλά δεν με εξέπληξε (και δεν με στενοχώρησε) καθόλου που η Κοπεγχάγη ήταν φιάσκο. Η Κοπεγχάγη απέτυχε γιατί ο ανθρώπινος νους, πού και πού, αναγνωρίζει την υπερβολή και την ιδιοτέλεια, αντιστέκεται στην βλακεία, και βλέπει την απάτη. Και κακώς υπεγράφη το Κυότο: Αυτοτιμωρία των φτωχών έναντι των πλουσίων. Απομύζηση του Νότου από τον Βορά. Όποιος θέλει να μειώσει τις εκπομπές του, ας το κάνει. Και εγώ θέλω ένα πυρηνικό στην Κομοτηνή, αλλά δεν μου δίνουν άδεια.
Πάνε τώρα στην Κανκούν, στο Μεξικό. Ωραίο μέρος για κρατικοδίαιτους παρασιτολογούντες γραφειοκράτες και σωτήρες. Θα εισπράξουν το ίδιο και χειρότερο φιάσκο. Το cap and trade πέθανε. Το Chicago Carbon Exchange πέθανε. Η διαφημιζόμενη μείωση εκπομπών στην ΕΕ είναι μάλλον ευχολόγιο — ιδίως όταν δεν αναφέρονται οι αιτίες. Οι υπάλληλοι στις Βρυξέλλες, δείχνουν ποσοστά και γραφήματα, αλλά η αλήθεια είναι μία: Η Ευρώπη σήμερα δεν εκπέμπει λιγότερο από ότι το 1990, (και δεν θα βρείτε ένα σκέτο γράφημα, θα βρείτε ποσοστά με προσθαφαιρέσεις… πώς θα ήταν χωρίς τις μεταφορές, και τέτοια) και η όποια μεταβολή στην Ευρώπη είναι ασήμαντη σε σχέση με αυτήν στην Κίνα. Η Κίνα… Το να την πείσουμε εμείς να πληρώνει φόρο στο κάρβουνο, το βλέπω χλωμό, κι αν το κάνει, θα το κάνει για να εισπράττει 100πλάσια πουλώντας δικαιώματα…
Ο παραπάνω πίνακας (κλικ) λέει την ιστορία απλά: Οι χώρες που αναπτύχθηκαν αύξησαν τις εκπομπές τους. Οι χώρες που έβαλαν πυρηνικά, τις μείωσαν. Οι χώρες που αποβιομηχανίστηκαν επίσης. Έτσι για μαύρο χιούμορ, δείτε πώς η Σερβία μείωσε τις εκπομπές της το 1999. Ο πίνακας είναι από εδώ. Τα ΑΕΠ διαιρεμένα με τις εκπομπές είναι εδώ.
Έχει γραφτεί κατά κόρον έξω, μην σας κάνω εγώ, ή κανένας, τον έξυπνο: Διαρρέουν ότι δεν περιμένουν πολλά από την Κανκούν. Θα μιλήσουν για δάση και αποψιλώσεις (αλήθεια, ποιός καίει τα δάση στην Ελλάδα;) και θα σκέφτονται τι θα κάνουν με την Κίνα. Και τι να περιμένουν; Δεν έχω ψευδαισθήσεις, έχουν επενδύσει πολλά στις εξαγωγές τους και στην θέλησή τους να πουλάνε, θα το κάνουν και χωρίς την Κανκούν (σε εμάς λάδωναν, φαίνεται). Αλλά ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν χρειάζεται τόοοσο παραμύθι.
Τι χρειάζεται το παραμύθι; Χάθηκε το παλιό καλό μάρκετινγκ; Θα μου πεις… να βγάλουν κάτι και οι αεριτζήδες. Πόσο δίνετε να υιοθετήσω και εγώ μια ανεμογεννήτρια;