Το 2007, κάποιος Habibullo Abdussamatov, Διευθυντής Αστρονομικών Ερευνών στο αστεροσκοπείο της Αγίας Πετρούπολης, παρατήρησε από φωτογραφίες του Mars Global Surveyor, της NASA, ότι οι πάγοι (στερεό CO2) στους πόλους του Άρη μειωνόταν επί τρία χρόνια στην σειρά, περίοδο που οι κλιματολόγοι στην Γη παρατηρούσαν αύξηση θερμοκρασιών. Είπε ότι ο ήλιος μάλλον παρά ο άνθρωπος είναι ο κυρίως υπεύθυνος για το κλίμα μας, και πρότεινε ότι οι κυκλικές μεταβολές στην ακτινοβολία του Ήλιου έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή στο κλίμα από ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Φυσικά, δεν έγινε φίλος του Ινδού του IPCC και της παρέας του στα Ηνωμένα Έθνη που έδωσαν την δικαιολογία ότι η ταλάντωση στην τροχιά του Άρη φταίει για τους πάγους του Άρη (αλλά μόκο για αντίστοιχα της Γης ή της Σελήνης). Φυσικά, έκτοτε έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο άφθονα στοιχεία που στηρίζουν την άποψη του Abdussamtov.
Αν δεν βαριέστε, μπορείτε να δείτε ότι και η θεωρία ότι η Αφροδίτη είναι ζεστή λόγω φαινομένου του θερμοκηπίου, εκεί – στον Άρη δεν έχει θερμοκήπια – μάλλον διαψεύδεται.
Βέβαια, αυτά τα βγάζουν στην φόρα οι «σκεπτικιστές» που έχουν ιδιοτελές κίνητρο να αντικρούσουν την επιτροπή του Ινδού μηχανικού τραίνων που προΐσταται της προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών να αποδείξει ότι ο Πλανήτης μας …ζεσταίνεται (και ότι το φαινόμενο είναι ανθρωπογενές – αυτό έχει σημασία), ενώ οι του ΟΗΕ δεν είναι λιγούρια με την γλώσσα έξω… ποτέ στον ΟΗΕ τέτοια. Ούτε στις ΜΚΟ.
Και εγώ, λοιπόν, «σκεπτικιστής του κλίματος». Με συγχωρείτε, δεν έχω πάει στον Άρη ή την Αφροδίτη… Ούτε πληρώνομαι από λόμπυ των πετρελαϊκών εταιριών. Αλλά έχω στενούς συγγενείς που θυμούνται το 1973, μόνο που τότε υπήρχε πανικός στα ΜΜΕ για τους επερχόμενους παγετώνες. Τότε δεν υπήρχαν τα ψηφιακά βίντεο να δείχνουν πλημμύρες και καταστροφές. Υπήρχαν όμως περιοδικά και πολλά χαρτόδετα βιβλιαράκια. Και το κλασσικό και ανεπανάληπτο Newsweek της 28ης Απριλίου του 1975:
“The world’s food-producing system,” warns Dr. James D. McQuigg of NOAA’s Center for Climatic and Environmental Assessment, “is much more sensitive to the weather variable than it was even five years ago.”
Furthermore, the growth of world population and creation of new national boundaries make it impossible for starving peoples to migrate from their devastated fields, as they did during past famines.
Climatologists are pessimistic that political leaders will take any positive action to compensate for the climatic change, or even to allay its effects».
Για νέα εποχή παγετώνων λέει. Πείνες, μεταναστεύσεις και πεσιμισμός ότι οι πολιτικοί δεν θα κάνουν κάτι. Η φρασεολογία, βρε παιδί μου, δεν έχει αλλάξει…
Και κανείς μας δεν ζούσε, φυσικά, το 1900, που η Εστία έγραψε το « Ἡ ὥρα τῆς διά τοῦ πυρός καταστροφῆς τῆς γῆς» με αναδρομή στις θερμές εξάψεις του Πλανήτη από το 738 μΧ μέχρι το 1900.
Σας τα λέω όλα αυτά γιατί μου έχει ζητηθεί από μερικούς να κάνω μία ανακεφαλαίωση, ένα κείμενο 500-700 λέξεις με την περίληψη της ιστοσελίδας αυτής. Και έχω δοκιμάσει, αλλά μου είναι αδύνατο. Είναι πολλά και αλληλένδετα τα θέματα, μόνο η Κλιματολογία θέλει βιβλίο.
Αλλά να μια περίληψη της Κλιματολογίας:
Υπάρχει μια θεωρία που αποδέχονται πολλοί επιστήμονες (αλλά απορρίπτουν ή παραιτούνται διαμαρτυρόμενοι άλλοι επιστήμονες) που λέει ότι κάποια αλλαγή συμβαίνει στο κλίμα, διαφορετική από τις πολλές αλλαγές που όλοι δέχονται έχουν συμβεί στο παρελθόν. Η θεωρία αυτή λέει ότι η αλλαγή στο κλίμα έχει σχέση με την συστηματική και εκθετικά αυξανόμενη αύξηση της θερμοκρασίας της Γής (τμημάτων της ατμόσφαιρας, για την ακρίβεια), αν και τελευταία η Γη δεν ζεσταίνεται όπως λένε τα μοντέλα, και επομένως ίσως έχει σχέση και με το pH των ωκεανών, ή ίσως κρυώνει ο Πλανήτης ακριβώς επειδή ζεσταίνεται… Είδατε; Ήδη έμπλεξα. Εν πάσει περιπτώσει, ο Πλανήτης ζεσταίνεται ή αλλάζει, και, όπως και το 73 ή το 75 που κρύωνε, θα … καταστραφούμε. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος της θεωρίας.
Το δεύτερο σκέλος, λέει ότι η αλλαγή αυτή είναι ανθρωπογενής. Αυτό, παραδόξως είναι απλό και κατανοητό, γιατί από το 1800 και μετά έχει αυξηθεί πολύ η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και, ειδικά κάρβουνου. Και ο πληθυσμός της Γης έχει επίσης αυξηθεί λόγω καλού καιρού με το τέλος κάποιας φάσης μίνι παγετού πριν το 1800… Ωπ! Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;
Καλοί μου άνθρωποι έχω ένα σωρό ενοχές, για την ύπαρξή μου, τα λάθη που έχω κάνει στην ζωή, τα αδιέξοδα της χώρας μου, την οικονομική δυσπραγία… Έχω ενοχές που γράφω αυγό και όχι αβγό, που πιστεύω ότι η καθημερινότητα είναι απλή και Καρτεσιανή, και, ενώ δεν είμαι θρήσκος, θυμάμαι ότι ο Einstein είπε God is subtle but he is not malicious. Δεν είμαι εγώ σκεπτικιστής, μάλλον οι άλλοι είναι λαμόγια, και με συγχωρείτε.
Και ξεκίνησα με την περίληψη της κλιματολογίας, επειδή ο φίλος Νίκος μου έστειλε λινκ με τίτλο «Κλιματική αλλαγή: η μπίζνα της αμφιβολίας». Και για να ψυχαγωγήσω τυχόν αριστερούς αναγνώστες: Όταν πρωτοφάνηκαν σενάρια θέρμανσης του Πλανήτη, περί τα μέσα της δεκαετίας του 80, έντρομοι αναλυτές έκαναν αναλύσεις ότι θα καταστραφούν οι ΗΠΑ, επειδή θα ερημοποιηθεί η αγροτική της ζώνη, και αντιθέτως, η ΕΣΣΔ θα γίνει υπερδύναμη επειδή, επιτέλους, με εύκρατο κλίμα στην Σιβηρία, θα μπορεί να θρέψει απρόσκοπτα τον κόσμο της…