καὶ γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς


Οι εικονικές μου συνομιλίες πάντα με βάζουν σε σκέψεις…


Την εικόνα του χάρτη με τους αγωγούς που ανήρτησα χτες το βράδυ ήταν από μία ανάρτηση του 2007, με τίτλο Το Μεγάλο Παιχνίδι έφτασε στην Μεσόγειο: Αέριο, πετρέλαιο, πόλεμος και γεωπολιτική και έχει σαν βασική πηγή άρθρο του Global Research, μίας ΜΚΟ, με έδρα στο Quebec του Καναδά. Δεν ξέρω τι προκαταλήψεις έχει η Global Research, αλλά όποιες κι αν έχει, το άρθρο της είναι καλό. Το Μεγάλο Παιχνίδι είναι γεμάτο προκαταλήψεις, γιατί όλοι είναι Παίκτες, και όσοι δεν είναι Παίκτες είναι θύματα. Zero sum game, άσχετα εάν είσαι με κάποιον δυνατό Παίκτη ή με τα θύματα (και προς θεού μην γίνεις από τα θύματα που τα βάζουν οι παίκτες να τσακώνονται).


Με το αέριο χρειάζεσαι 1) αέριο, 2) ελεγχόμενο ασφαλή δρόμο για τον αγωγό και 3)εξασφαλισμένη χρήση. Το πρώτο είναι προφανές. Το δεύτερο είναι σημαντικότερο από ότι ακούγεται. Δεν θες να περνάς παρά μόνοι από φιλικά ή ελεγχόμενα μέρη. Τόσο το αέριο, όσο και οι αγωγοί είναι τρομερά εργαλεία πίεσης, όπως ανακάλυψε η Ουκρανία, και, σε αντίστοιχη εκδοχή, η Αμερική την δεκαετία του 1970. Η εξασφαλισμένη χρήση είναι επίσης απαραίτητη. Δεν θα μπει κανείς στον μπελά να το βρει, να το κρατήσει, να φτιάξει ασφαλή περάσματα και να βάλει τον αγωγό, εάν δεν έχει εξασφαλισμένη χρήση. Θυμάστε marketing για να βάλετε αέριο σπίτι σας; Έτρεχαν τα συμβόλαια…


Το Μεγάλο Παιχνίδι έχει πολλά επίπεδα και είναι διαχρονικό. Η κλασσική του εκδοχή είναι ο καυγάς Δυτικών και Ρώσων για τον έλεγχο της Κεντρικής Ασίας τον 19ο αιώνα. Οι ρίζες του είναι φυσικά πολύ παλιότερες, παλιότερες από τις Ρωσικές Αυτοκρατορικές βλέψεις, και την Αγγλική παρουσία στην Ινδία, παλιότερες από την σύγχρονη Περσία, ή τους Άραβες ή, από τις μετακινήσεις των Τατάρων παλιότερες ακόμα και από την Αλεξάνδρεια Εσχάτη. Λες και όλοι οι λαοί της Ανατολικής Ασίας θέλουν να έρθουν δυτικά, και μετά τσακώνονται για να ελέγξουν τα μέρη από όπου έφυγαν. Το Μεγάλο Παιχνίδι σήμερα έχει πολύ αέριο και πολλούς αγωγούς, και πολλή γκρίνια για έλεγχο αγορών. Η «κόντρα» Nabucco και Southstream είναι περίπου της ίδιας πιθανής κατηγορίας με τον …Ψυχρό Πόλεμο. Ο Ναμπούκο μειώνει την εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία, μειώνει την άνεση της Ρωσίας, κλπ. Τα συμφέροντα της Αμερικής είναι μάλλον το «γεωπολιτικό» δεύτερο. Ο αγωγός ο ίδιος δεν έχει Αμερικάνικη ιδιοκτησία. Για τον φίλο μου τον Προφήτη, εδώ το κατάλληλο βίντεο.


Αυτά που πιο άμεσα αφορούν εμάς είναι ο Ελληνοτουρκικός που φτάνει μέχρι την Κομοτηνή, ο Ελληνοιταλικός (ΔΕΠΑ – Edison), και ο Τρανς-Αδριατικός ή TAP (Statoil, EGL κ.α.). Και οι δύο αυτοί κολλάνε στο ότι ίσως δεν έχει αρκετό αέριο η …πηγή στο Αζερμπαϊτζάν, και μέχρι να μπει Ιράκ, Ιράν ή αν μπει το Καζακστάν, τρέχα γύρευε. Οι ενημερωμένοι (εγώ δεν είμαι σε αυτό το κύκλωμα) μου λένε ότι ο ελληνοβουλγαρικός λεγόμενος Μικρός Ναμπούκο είναι ο πιο πιθανός επόμενος, και ίσως υπάρχουν και συνεργασίες (παρακαλώ αγνοήστε τις ανεμογεννήτριες δεξιά αριστερά στα λινκς).

Τέλος, υπάρχει ένα αξιοπερίεργο, που κάπου το έχω ξαναπεί: Το LNG από την Αφρική, αυτόν τον καιρό είναι πολύ φτηνότερο από το αέριο από τον αγωγό στην Βόρειο Ελλάδα. Και οι έχοντες πρόσβαση σε ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι ξέρουν, ορκίζονται ότι θα συνεχιστεί. Δεν είμαι γνώστης αυτής της αγοράς, αλλά το βιβλίο και η εμπειρία λένε ότι το αέριο είναι παραδοσιακά ακριβό καύσιμο (λόγω καθαρότητας, εκτός αν είσαι στο Κατάρ ή στο Τέξας τον παλιό καλό καιρό). Και κάνει κύκλους. Σήμερα το LNG είναι φτηνό λόγω ύφεσης και ανάγκης τιμολόγησης σε οριακό κόστος. Αύριο; Eπίσης, επειδή έχει ακουστεί το CNG, αυτό προσφέρεται για μικρές και απομακρυσμένες πηγές από όπου δεν συμφέρει να μεταφερθεί σε σταθμούς υγροποίησης. Πλοία CNG δεν έχω δει ακόμα, αλλά προσφέρονται για Πελοπόννησο ή Κρήτη που είναι κοντά στην Β. Αίγυπτο. Δεν έχω καμιά όρεξη να μάθω όλο το trivia pursuit για το αέριο… Το αέριο, δεν είναι πράσινο, και θα μου μπει εμένα καμία ιδεά για μπίζνα.

Βέβαια, υπάρχει πράσινο, οικολογικό, αέριο, δεν ξέρω αν θα το θέλει η ΔΕΠΑ, αλλά, μόνο για τους γενναίους λάτρεις των ΑΠΕ, σε Χριστουγεννιάτικο μοτίβο, μαζί με την αύξηση στο ρεύμα, λόγω ΑΠΕ.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s