Έχω μπει σε χωράφια όπου μαθαίνω πηγαίνοντας… Ή εμπορία ρύπων είναι σχετικά καινούργιο φρούτο, κι αν έχω αρχίσει να καταλαβαίνω τα βασικά, μου λείπουν πολλές και θεμελιώδεις λεπτομέρειες. Π.χ: Ποιός αποφάσισε τα πλαφόν; Ποιός εκδίδει ή κατέχει τα «πιστοποιητικά» (το αντίστοιχο της αύξησης κεφαλαίου, ή της ιδιοκτησίας του βασικού μετόχου); Ποιός είναι το αντίστοιχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή του SEC… Ποιός αποφασίζει πόσοι φόροι θα μπουν στο CO2 (και επομένως ελέγχει την τιμή των δικαιωμάτων). Λεπτομέρειες, αλλά αν υπάρχει μία αγορά, έστω και για τουλίπες, θα ήθελα να ξέρω τους κανόνες της.
Και όσο μαθαίνω ψάχνοντας (και ευχαριστώ μερικούς επώνυμους και ψευδώνυμους φίλους που μου στέλνουν στοιχεία) βλέπω ότι δεν μπορώ να φτιάξω το «ένα» κομμάτι» που θα τα λέει όλα, ούτε είναι όπως στην φυσική που άλλοι έγραψαν το βιβλίο και εγώ κάνω την εκλαϊκευμένη περίληψη. Άρα, υπομονή… κάπου θα καταλάβω τι γίνεται και τότε θα κάνω το «ένα κομμάτι».
Ήθελα να συνεχίσω με τις τάξεις μεγέθους για το κάρβουνο (αυτό βασικά κυνηγάνε οι Πράσινοι) για να επαναλάβω πόσο ουτοπική είναι η φαντασίωση ότι θα μειωθεί η θα υποκατασταθεί η χρήση του στο ορατό μέλλον. Για τα αιολικά, ούτε λόγος, δείτε τα γραφήματα της προηγούμενης ανάρτησης… ούτε που φαίνονται. Όσο για τα πυρηνικά, αν όλοι αποφασίζαμε να γεμίσουμε τον κόσμο αιολικά, πρώτον δεν υπάρχει τέτοια δυναμικότητα για κατασκευή καζανιών, και ούτε χτίζονται από την μία μέρα στην άλλη. Ίσως, τελικά, για αυτό να έχουμε ύφεση… Και το ρεύμα από κάρβουνο, είναι φτηνό, και κανείς δεν αμφισβητεί ότι εκπέμπει το περισσότερο CO2. O παρακάτω χάρτης (από εδώ) δείχνει τις εκπομπές CO2, ανά χώρα:
Τα 2/3 όλου του CO2 που εκπέμπεται είναι από τις 10 πρώτες χώρες (κλικ σε όλα για μεγέθυνση):
Έβαλα τις Σκανδιναβικές χώρες, ακριβώς επειδή έχουν χαμηλές εκπομπές. Έχουν χαμηλές εκπομπές επειδή είναι πυρηνικές και υδροηλεκτρικές, και για την Δανία που δεν είναι, όπως έχω γράψει, δεν έχει μειώσει τις εκπομπές της με τα αιολικά της, έτσι ήταν και πριν. Το πιο χαριτωμένο είναι με την Φινλανδία. Αυτή έβαλε πρώτη φόρο στο κάρβουνο (αφού έφτιαξε τα πυρηνικά της). Το παρακάτω γράφημα το πήρα από το @αλλενάκι, πρέπει να είναι 2-3 ετών:
Οι φόροι βέβαια είναι με την μορφή της υποχρεωτικής αγοράς δικαιωμάτων ρύπων (αυτών που έχουν τεχνητό πλαφόν και που η τιμή τους ελέγχεται από αόρατο χέρι). Η φιλολογία, κάποιος κανόνας της Ε.Ε. που αμφιβάλω εάν με ρώτησε ποτέ κανείς αν συμφωνώ (η Δημοκρατία που έλεγε ο Farage, προχτές), κάποιος κανόνας λέει ότι από το 2013 «καταργείται το σημερινό καθεστώς δωρεάν παραχώρησης δικαιωμάτων ρύπων και οι τιμές τους στα χρηματιστήρια ρύπων θα εκτοξευθούν«. Αυτά γράφει ο κύριος Φιντικάκης, και τα βρήκα στην ιστοσελίδα του κυρίου Τσιπουρίδη. Ατυχώς και για τους δύο, και ευτυχώς για μένα, η μία και μόνη ελεύθερη αγορά, αυτή του Σικάγο, έκλεισε, μετά από ένα περίπου χρόνο που τα δικαιώματα ήταν στο …μηδέν. Και μπορεί να είμαι άσχετος σε όλα, άλλα πιστεύω στο arbitrage περίπου όσο και στην Φυσική (συγγνώμη για την βλασφημία) αλλά δεν μπορεί το ίδιο άϋλο να κάνει $15 εδώ και $0 στο Σικάγο, θα τους το πουλάω short μέχρι να τους τινάξω στον αέρα. Βέβαια, και αυτή η απειλή είναι θεωρητική, διότι στην πραγματικότητα, η αγορά αυτή πρέπει να είναι κλειστή και σικέ. Τεχνητή. 2-3 μεγάλοι κρατάνε την τιμή γιατί κάποιο σκοπό που έχουν και, όπως ομολόγησα στην αρχή, δεν το έχω πιάσει, αλλά πού θα μου πάει; Οι αρχαιοπτέρυγες είναι πεισματάρηδες.
Ωστόσο, αν θέλετε αντίλογο σε ο,τιδήποτε λέω εγώ, ο φίλος μου έχει ιστοσελίδα, και ελπίζει ότι ό,τι δεν κέρδισε στην Κοπεγχάγη, θα το κερδίσει στο Μεξικό. Χμμμ… Τους Κινέζους φίλε μην τους πιστεύεις, οι Ινδοί δεν παίρνουν σοβαρά ούτε τον δικό τους, οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν την Βουλή, η Μέρκελ έχει αρχίσει και σας βαριέται, η Πατρίδα μας πάει για διάλυση, και τον χειμώνα ελπίζω να μην πρέπει κάποιος δικός μας, ή ο γείτονας, να διαλέξει μεταξύ λογαριασμού ΔΕΗ και ρούχων για τα παιδιά. Θα γίνει φίλε μου, αν όχι αυτόν, τον άλλον, και στον λόγο μου δεν χαίρομαι για αυτό….
Ορδές ηλιθίων έχει και στην Γερμανία, αν και αυτοί (ή το αφεντικό τους) μάλλον πληρωμένη διαφήμιση κάνουν. Αγόρασαν και απέσυραν …10 τόνους CO2. Δεν τους είπε κανείς ότι εμείς τον χειμώνα θα καίμε πυρήνα και κάρβουνο στο μαγκάλι… Η ΔΕΗ αγοράζει, λέει, ρύπους από την Κίνα… την πιο ρυπογόνα χώρα… Δεν πάμε καλά… Εκτός από φτηνά αιολικά, θα πουλάνε και φτηνά δικαιώματα. Να το το arbitrage: Πουλάνε κάτι που κάνει $0 έναντι $8 όταν εμείς νομίζουμε ότι κάνει $16. 我愛中國. Έ ρε γλέντια… Έχετε παζαρέψει ποτέ με Κινέζο;
Η πρώτη φωτό, λίγο πειραγμένη, είναι από ένα πρόσφατο άρθρο στο Spiegel: «Coal is currently experiencing a phenomenal comeback everywhere. Demand has grown considerably, making coal the second-most important energy source worldwide, after oil. Billions of people depend on coal for their electricity supply«. Δεν το μεταφράζω για να μην έρθει ταμπλάς σε κανένα παραμυθιασμένο στην Greenpeace, ή την ΕΛΕΤΑΕΝ (ή στην Υπουργό Κλιματικής …Αλλαγής). Η μύτη μου μου λέει ότι η σκευωρία είχε και τους Σκανδιναβούς μέσα. Εξ άλλου, οι πρωτογερμανοί, ήταν Σκανδιναβοί. Και οι Βίκινγκς.
Εδώ, για τις χώρες με την μεγαλύτερη εξάρτηση από κάρβουνο. Η Νότια Αφρική στο 77%, πάνω από την Κίνα που είναι 70%. Καλόβολη χώρα, θα συμφωνήσει αμέσως στο Μεξικό.