Βρέθηκαν τα λεφτά (και θα το συνηθίσετε)


Πολύς κόσμος, αντιπολιτευόμενος ή διαμαρτυρόμενος, έχει χλευάσει την έκφραση «Λεφτά Υπάρχουν». Κι, όμως, 8 μήνες αφού ξεκίνησα να υπερασπιστώ την τιμή του Δεύτερου Νόμου, καταλήγω ότι ο Πρωθυπουργός δεν έλεγε ψέματα. Λεφτά υπάρχουν!

Αν η τιμή του ρεύματος της ΔΕΗ αυξηθεί κατά 30% (χωρίς να αυξηθούν τα έξοδά της), η ΔΕΗ θα εισπράττει περίπου €1,5 δις παραπάνω τον χρόνο, από τους λογαριασμούς ρεύματος. Αν το κόστος αυξηθεί κατά 60% (εκεί έχουν πει ότι θέλουν να το πάνε), θα εισπράττει €3,0 δις παραπάνω τον χρόνο.

Με τον σημερινό τρόπο ζωής, μπορούμε να κόψουμε την ψυχαγωγία, τα περιττά έξοδα, το φροντιστήριο, το εξοχικό, τα καινούργια ρούχα κλπ. Μπορούμε ακόμα και να κηρύξουμε πτώχευση, προσωπική, εταιρική, ή κρατική, και να μην ξεπληρώσουμε δάνεια. Αυτό που δύσκολα μπορούμε να κόψουμε είναι το ρεύμα. Ακόμα δυσκολότερα το νερό. Η ζήτηση για ρεύμα είναι σχετικά «ανελαστική». Αυτό σημαίνει ότι εάν η ΔΕΗ αυξάνει (σιγά σιγά, για να συνηθίσουμε – το άκουσα, αυτό το χυδαίο, αργά χτες το βράδυ), η ΔΕΗ θα έχει προβλέψιμα, και σχεδόν σίγουρα ,πρόσθετα, έσοδα €3 δις τον χρόνο. €3 δις, από συνδυασμό αύξησης στα τιμολόγια και στα τέλη υπέρ ΑΠΕ (θα το μοιράσουν για να μην φαίνεται όλο στις ΑΠΕ).

Όπως νομίζω εξηγήθηκε στην προηγούμενη ανάρτηση, €3 δις ετήσια καθαρά έσοδα, μπορούν να μεταφραστούν σε εφάπαξ «επένδυση» περίπου €18 δις. ( 3/(0,7*12% + 0,3*30%), που στον απλοϊκό αυτό υπολογισμό υποθέτει ότι έχει 30% ίδια κεφάλαια με αναμενόμενη ετήσια απόδοση 30% και 70% δανειακά κεφάλαια με ετήσιο επιτόκιο 12%.

Αυτό που ξέρουμε, πέρα από κάθε αμφιβολία, είναι ότι αυτή η δουλειά είναι στημένη από πριν το 2007 (ίσως από το 2000). Υπάρχουν εταιρίες φτιαγμένες επί τούτου, σε συνεργασία με ξένες και ελληνικές εταιρίες παραγωγής ρεύματος, και υπάρχουν επενδυτικές εταιρίες, με λεφτά εκλεκτών πλουσίων, και όλοι αδημονούν, άλλοι να κερδίσουν από την προνομιακή επένδυση υψηλής απόδοσης και χαμηλού ρίσκου, άλλοι από την προμήθεια των μηχανημάτων, άλλοι από τα δικαιώματα ρύπων, και όχι μόνο, όπως είδαμε χτές.

Αυτό που μας είπε ο Πρωθυπουργός, ότι «λεφτά υπάρχουν» ήταν αλήθεια. Είναι τα δικά μας λεφτά (στον λογαριασμό της ΔΕΗ, εκχωρημένα εσαεί σε πλούσιους επενδυτές, και σε τράπεζες, χωρίς δικαίωμα επιλογής από μέρους μας. Αυτό είναι το νόημα και του project finance, που ανέφερα προχτές. Για το εάν ήταν χρήσιμο το καινούργιο αεροδρόμιο, δεν το ξέρω, αλλά 1) το χρωστάμε, 2) θα το δώσουμε φτηνά σε κάποιον όπου να ‘ναι. Για το εάν είναι χρήσιμη η Αττική Οδός, επίσης δεν ξέρω, αλλά την χρωστάμε, και την πληρώνουμε. Και, η Αττική Οδός, έχει μικρό ρίσκο για τον επενδυτή και τον πιστωτή, εκτός εάν αρνηθούμε να δίνουμε διόδια… Το ρεύμα, και το νερό, δεν έχουν κανένα ρίσκο.


Και γίνεται χειρότερο. Το να πληρώνουμε €3 δις τον χρόνο, για να μην έχουμε ρεύμα, είναι ανώμαλο. Η Αττική Οδός είναι εκεί, πάντα, την βλέπεις, την χρησιμοποιείς. Το αιολικό ρεύμα, υπάρχει μόνο όταν φυσάει. Δεν διάλεξα την μέρα, σήμερα, να γράψω αυτό το κείμενο, προχτές το ξεκίνησα. Σήμερα, συμπτωματικά, δεν φυσάει. Ούτε στα Βαρδούσια, ούτε στην Ευρυτανία, ούτε στην Κρήτη, ούτε στις Κυκλάδες, ούτε στην Σκύρο, ούτε στην Λακωνία. Είτε βάλουμε 1.000 αιολικά, είτε βάλουμε 100.000 αιολικά, για όσα μας βάλουν (και τα πληρώνουμε ΕΜΕΙΣ με τα «λεφτά που υπάρχουν») είναι πεταμένα, αντιπαραγωγικά, διπλοπληρωμένα λεφτά. Για να έχουμε ρεύμα σήμερα, που δεν φυσάει, πρέπει να έχουμε εφεδρεία, stand-by, όσο εγκατεστημένο «δυναμικό» πληρώσαμε για να …κάθεται. Όπως και στην Αγγλία, 1-2 μήνες τώρα. Ανώμαλο.


Με €3 δις τον χρόνο έχετε καλύτερη παιδεία, φίλτρα στην Πτολεμαΐδα, συντήρηση πολεμικών αεροσκαφών… διαλέξτε. Και μην πιστεύετε ούτε τα περί CO2, ούτε τα περί κλίματος, ούτε τα περί καρκίνων. Μελέτη της ίδιας της Ε.ΟΝ δείχνει ότι ακριβώς λόγω της αναποτελεσματικότητας της χρήσης εφεδρείας, οι εκπομπές CO2 δεν μειώνονται. Τα περί κλίματος, νομίζω τα έχουμε εμπεδώσει. Για τους καρκίνους που φοβάται ο ευαγγελιστής του «θα συνηθίσετε», οι τεχνικές λύσεις υπάρχουν και αρμόδιος είναι ο ευέλικτος κύριος Λοβέρδος.

Τις βαρετές πτυχές περί αδυναμίας τραπεζών, πρεμούρας επενδυτών , ξεπλύματος χρήματος, κλπ, θα τις βρείτε στους Διαλόγους Αρχαιοπτερύγων, μην σας ζαλίζω. Σημασία έχει ότι η προφητεία «Λεφτά υπάρχουν» επαληθεύεται. Είναι στην αύξηση του λογαριασμού της ΔΕΗ (και αύριο, της ΕΥΔΑΠ, και όχι μόνο), και είναι τα δικά μας λεφτά.

Και η άλλη προφητεία του Πρωθυπουργού, στην ΔΕΘ, προεκλογικά, το 2009, δυστυχώς θα επαληθευθεί. Τότε, χειροκρότησα. Τώρα, θα το …συνηθίσω.

Η πρώτη εικόνα είναι από εδώ.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s