Ο πεφτάμενος κλάδος και η Τουρκία

Τα όνειρα της Vestas δεν διαφέρουν πολύ από τα Πράσινα Όνειρα που έγραφα τις προάλλες…

Θέλουν σταθερά υψηλή (robust) τιμή στο κάρβουνο (στον φόρο κάρβουνου εννοούν), που να αλλάξει την συμπεριφορά των ανθρώπων και τις επενδυτικές τους αποφάσεις. Φορολογείστε τους άλλους για να έχω λόγο ύπαρξης.

Θέλουν περισσότερη έρευνα. Λεφτά τρίτων εννοούν… Παροχές.

Θέλουν κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα, το ταχύτερο δυνατόν, το πολύ μέσα σε 5 χρόνια. Ευχαρίστως πουλάκια μου, στην Δανία ή την Ευρώπη, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος σας/μας έχει γραμμένους.

Και θέλουν «ελεύθερο εμπόριο σε περιβαλλοντικά προϊόντα και υπηρεσίες». Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Και εγώ είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Δεν θέλω αιολικά. Οι Δανοί θέλουν να είμαι ελεύθερα υποχρεωμένος να διαλέγω αυτούς.

Χαίρομαι που πάει φούντο η Vestas, και εύχομαι να κλείσουν σύντομα. Δεν είναι οι κυρίως υπαίτιοι για την Πράσινη Απάτη, όπως δεν είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για τον θεσμό της …βασιλείας. Άλλοι έφτιαξαν τον θεσμό, αλλά οι Δανοί γέμισαν τις βασιλικές αυλές με απογόνους ενός συμπαθούς, αλλά φτωχού, Δανού. Ίσως δεν είναι σύμπτωση που οι βασιλικές οικογένειες προωθούν και ζουν από την Αιολική Απάτη.

Εκτός από την ανακάλυψη της δημοσιονομικής πιεθαρχίας (οι ΑΠΕ θέλουν πλούσια και σπάταλα δημοσιονομικά) η Vestas απειλείται και από την …Siemens και τους Κινέζους. Και η Siemens δεν πουλάει μόνο αιολικά, πουλάει και όλες της ηλεκτρομηχανολογικές διασυνδέσεις, και τουρμπίνες, και πυρηνικά… Στο μάρκετινγκ τα κάνει ρόϊδο…

Η σκληρή, για τους αιολικούς, πραγματικότητα, είναι ότι, λίγο το κλιματολογικό φιάσκο, λίγο το φθηνό κάρβουνο, λίγο το πάμφθηνο αέριο, αρκετά η ύφεση, και πολύ και πάντα το γεγονός ότι τα αιολικά μόνο σαν τσόντα μπορούν να υπάρξουν σε ένα σύστημα, και πάντα με πρόσθετη (ακριβοπληρωμένη) εφεδρεία, είχαν σαν αποτέλεσμα την ραγδαία πτώση το 2010, αλλά ατυχώς όχι, ακόμα, τον θάνατο του κλάδου. Οι αιολικοί ποντάρουν σε τριτοκοσμικές χώρες (σαν και εμάς) , αλλά αυτές δεν έχουν λεφτά. Η Κίνα, για δικούς της λόγους, έχει τρελλαθεί στην κατασκευή, αλλά κτίζει παράλληλα και πυρηνικά και θερμικά με κάρβουνο. Στην Αμερική φαντασιώνονται Α/Γ 10 και 15 MW, αλλά, με ρεπουμπικανικό Κογκρέσσο, σκούρε λε κόζε…

Τέλος, είμαι πολύ περίεργος τι θα γίνει στην Τουρκία. Η Τουρκία σε αντίθεση με εμάς χτίζει κανονικές μονάδες ρεύματος. Υπάρχει και εκεί ρητορική περί δήθεν κανόνων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά τα νέα, όπως τα είδα στο gr-news.gr είναι ενθαρρυντικά (για μένα, όχι για τους Πράσινους): €56/MWhr για τα αιολικά, €100/MWhr για τα φωτοβολταϊκά. Κάποιος θα πρέπει να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και την κ. Μπιρμπίλη: Εμείς, σε σχέση με την Τουρκία, πληρώνουμε τουλάχιστον 2 φορές παραπάνω για αιολικό, και 4 φορές παραπάνω για φωτοβολταϊκό.

Σας ερωτώ: Ποιοί είναι οι ηλίθιοι; Οι Τούρκοι ή εμείς;

Ευχαριστώ τους φίλους για τα στοιχεία

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s