Η ανακούφιση του opengov.gr

Η ζωντανή συζήτηση έχει πλάκα. Λίγο ξεσκάς, λίγο μαθαίνεις, λίγο πείθεις, λίγο πείθεσαι… Στην δικιά μου περίπτωση, συχνά μαθαίνω και καινούργια πράγματα, καμιά φορά αναθεωρώ απόψεις, και, σημαντικό, αποκρυσταλλώνω μπερδεμένες ιδέες.

Οι διαβουλεύσεις του opengov.gr είναι διαφορετικές. Έχω παρακολουθήσει μερικές, και η περίληψη είναι η εξής: Προϋπάρχει μία ειλημμένη απόφαση, και σπεύδουν οι φουκαράδες ένθεν και ένθεν να καταθέσουν τις μονοσήμαντες, αλλά ανακουφιστικές απόψεις τους στην μαύρη τρύπα μονόδρομο, με μόνο αντίτιμο, όνομα, email, και ένα IP.

Η Δημοκρατία μπορεί να βοηθιέται, αλλά δεν γίνεται με opengov.gr. Η Δημοκρατία γίνεται με προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή, προϋπολογισμό, ελεύθερη βούληση από ελεύθερους βουλευτές, και απολογισμό. Προϋποθέτει και κάποια συσχέτιση μεταξύ προεκλογικών δηλώσεων και πραγματικότητας. Προϋποθέτει και στοιχειώδη ειλικρίνεια στην χρήση της γλώσσας κλπ. Δημοκρατία γίνεται και με την αυτο-οργάνωση. Αυτό θέλει κοινές συνισταμένες, και προφανή πράγματα, να σε ενώνουν με άλλους… αλλά αυτό είναι, πάλι, άλλο θέμα.

Έχει και καλές πτυχές η διαβούλευση με το opengov.gr… όπως λένε σε ξένες χώρες, it takes a load off your mind…, κάτι σαν ξαλάφρωμα μετά τον πρωινό καφέ…

Η Δημοκρατία προϋποθέτει και «Δήμο». Όχι τις σύγχρονες παρασιτικές Μαφίες που φυτεύουν πεζοδρομήσεις, Την παλιά έννοια του Δήμου, της Κοινότητας, της Συμμετοχής, της αποδοχής της τίμιας επικράτησης της πλειοψηφίας,.. δύσκολα πράγματα.

Την πρώτη εικόνα την τροποποίησα από το πρωτότυπο, εδώ

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s