Τα ενεργειακά μας αυγά (και καλάθια)


Στην γενική κατάσταση της Ελλάδας και της περιοχής, είναι λίγο βαρετό να ασχολούμαι μονίμως με το ίδιο θέμα, αλλά αν οι πρόσφατες εξελίξεις δεν είναι ξυπνητήρι, δεν ξέρω τι είναι.

Αναφέρω τις λέξεις «συστημικό ρίσκο». Οι λέξεις αυτές είναι από την διαχείριση χαρτοφυλακίων. Πρόκειται για το ρίσκο που δεν μπορείς να μειώσεις μοιράζοντας τα αυγά σου σε περισσότερα καλάθια (επειδή δεν έχεις άλλα καλάθια), αν και, όπως πάμε, θα ξεμείνουμε και από αυγά και από καλάθια…

Κάνοντας μία ανασκόπηση, θεωρώ ότι η ηλεκτρική ενέργεια εξακολουθεί και είναι εκ τω ων ουκ άνευ για την οικονομική ύπαρξη (αν όχι την ανάπτυξη και την ευημερία). Δεν υπάρχει τίποτα το μαγικό ή το καινούργιο στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά για ψύχραιμη (και όχι θρησκευτική προσέγγιση) θα κάνω μια επανάληψη:


Ο κόσμος χρησιμοποιεί ενέργεια για ηλεκτρική ενέργεια, την βιομηχανία, οικιακή και εμπορική χρήση, και μεταφορές. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι, δηλαδή, υποσύνολο της συνολικής ενέργειας που χαλάει ο κόσμος: Περίπου το 57%. Το πετρέλαιο έχει το μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας συνολικής κατανάλωσης ενέργειας (36%), το κάρβουνο έχει το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είτε στην συνολική ενέργεια, είτε στην ηλεκτροπαραγωγή, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι τόσο ανύπαρκτες που δεν …φαίνονται. Η υδροηλεκτρική είναι σημαντική μόνο για τις χώρες που έχουν νερά και την κατάλληλη γεωμορφία. Ο λόγος που τα αδιαμφισβήτητα αυτά ποσοστά είναι έτσι είναι απλός: Κόστος και βολή.

Το παραπάνω γράφημα είναι από εδώ, και το έχω αναρτήσει και στο παρελθόν. Πρόσθετες σχετικές παραπομπές, εάν είστε δύσπιστοι, εδώ, εδώ και εδώ. Νιάου, νιάου, στα κεραμίδια.


Είναι λογικό, οι σκεπτόμενοι και καλοπροαίρετοι άνθρωποι να βλέπουν όχι μόνο το παρελθόν και το παρόν, αλλά και το μέλλον. Τι «θα» γίνει. Και με προβλέψεις για το μέλλον να παίρνει αποφάσεις σήμερα. Το μέλλον, δεν το ελέγχουμε, και εξαρτάται από πολλά, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού του κόσμου και τις τάσεις για οικονομική και βιομηχανική δραστηριότητα. Η πιο ολοκληρωμένη και συνοπτική πρόβλεψη του ενεργειακού μέλλοντος του κόσμου (και αυτή που με ανησύχησε, αλλά για άλλους λόγους) είναι αυτή της Exxon-Mobil. Προκατειλημμένη; Μπορεί, αλλά δεν παύει να είναι από έναν κολοσσό, που έχει την ενέργεια για αντικείμενο, και που οι προβλέψεις του δεν συμφέρουν καν τον ίδιο. Η Exxon-Mobil, από τώρα έως το 2030, προβλέπει κάρβουνο (και αέριο) και τρομακτική άνοδο της Ασίας, και θυμίζει το πόσο σχετικά ασήμαντη, ενεργειακά, είναι η Ευρώπη. Πρόβλεψη κάρβουνου προβλέπει και το Spiegel, εάν αυτό ενδιαφέρει. Τρία τοις εκατό, 3%, της παγκόσμιας χρήσης ενέργειας θα είναι τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά και τα βιοκαύσιμα το 2030. 3%! Δεν σας αρέσει το 3%; Καν’τε το 6%… Και 200%, 300%, 400% πιο ακριβή από την συμβατική! Πού πας βρε Μήτρο (Τίνα) ξυπόλητος στ’ αγκάθια;


Αυτές οι γενικότητες δεν είναι ασήμαντες για εμάς, τους Έλληνες. Μπορεί, οσονούπω, να μην είμαστε ανεξάρτητοι, όσο εκχωρούμε τις αποφάσεις μας στην Γερμανία, ή όπου εκχωρούμε τις αποφάσεις μας, αλλά ενεργειακά είναι από τρελό, έως ανώμαλο να μην θέλουμε αυτό που είναι φτηνό και σίγουρο. Η σύγκριση κόστους ανά κιλοβατώρα είναι από εδώ.

Φτηνό και σίγουρο, σήμερα και για το προβλεπόμενο μέλλον είναι το κάρβουνο. Εάν είμαστε σοβαρή χώρα, και όχι «failed state» (που λέει και ο Ορέστιος) θα ανέφερα την πυρηνική ενέργεια, αλλά κρίνετε εσείς εάν είμαστε σοβαρή χώρα. Το αέριο είναι θαύμα, αλλά το αέριο έχει γεωπολιτικό ρίσκο, είτε είναι επεισόδια στην Μέση Ανατολή, είτε στον Καύκασο, είτε στα Βαλκάνια. Ελπίζω να αποκατασταθεί σύντομα κάποια ησυχία στην Αίγυπτο, αλλά εάν αυτό δεν συμβεί, και σύμφωνα με τα Ελληνικά συμφέροντα, το ενεργειακό μέλλον, που βασίζεται σε αέριο από την Αίγυπτο, γίνεται παραμύθι της Χαλιμάς. Και να μην σχολιάσω το μέλλον που βασίζεται στην Ελληνική ΑΟΖ… Δεν λέω να μην διεκδικήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, ρωτάω «πώς» θα δουλεύουν τα τρόλλεϋ, τα νοσοκομεία και τα κλιματιστικά τον Ιούλιο.

Μπορεί οι Νέες Δυνάμεις Κατοχής να επιβάλλουν ότι συμφέρει αυτές, αλλά, όλη η Ελλάδα να γεμίσει αιολικά, ή φωτοβολταϊκά, ή και τα δύο, θα είναι καλό για αυτούς που μας τα πουλάνε, θα είναι καλό για αυτούς που θα εισπράττουν, αλλά οι υπόλοιποι εμείς, τα 10 εκατομμύρια, θα είμαστε, απλά, οι ορδές των ηλιθίων, χωρίς δικό μας ρεύμα, παρά μόνο όταν φυσάει, ή έχει ήλιο (και σε τιμή 400% πάνω από την σημερινή). Οι ΑΠΕ που ευαγγελίζονται οι Πράσινοι Παπαγάλοι, είναι στην ουσία εισαγόμενο αέριο. Πού ‘ν το παιδιά; Κάτω από την ΑΟΖ, ή στην Αίγυπτο; Ή στον διακόπτη του Πούτιν;

Για την ιστορία του φυσικού αερίου στην Ελλάδα… Γιατί δεν ρωτάτε τον κύριο Σημίτη, στην Βουλή; Γιατί δεν ρωτάτε και την ΝΔ; Δικός της ο τέως υποψήφιος… Δεν τολμάτε… Φοβάστε… Και εγώ. Αχ καημένη Ελλάδα…

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s