Κιλοβάτ, κιλοβατώρες, και διαθεσιμότητα

Μου ζητήθηκε να επαναλάβω σε απλά Ελληνικά, και επαναλαμβάνω:

«Κιλοβατώρες» είναι αυτό που καταγράφει ο μετρητής της ΔΕΗ όταν έχουμε αναμμένα τα φώτα. Ο καταναλωτής πληρώνει κιλοβατώρες. «Κιλοβάτ» είναι η δυνητική κατανάλωση, εάν και όταν ανάψεις μία συσκευή. Μια τοστιέρα είναι «1.000 βατ» (ένα κιλοβάτ), αλλά δεν καίει τίποτα εάν δεν δουλεύει. Μία τοστιέρα του ενός κιλοβάτ, που είναι αναμμένη για μία ώρα, καίει «μία κιλοβατώρα». Στην διάρκεια ενός 24ώρου, καταναλώνουμε κιλοβατώρες. Στην διάρκεια του ίδιου 24ώρου ή ζήτηση για ισχύ (για κιλοβάτ) μειώνεται την νύχτα που είναι κλειστές οι περισσότερες συσκευές, και κορυφώνεται την ημέρα που είναι όλα αναμμένα.

Αν δείτε ένα λογαριασμό της ΔΕΗ (να τον βλέπετε που και που) θα δείτε πόσες κιλοβατώρες καταναλώσατε και πόσο τις πληρώσατε, και θα δείτε, διαιρώντας, πόσο σας πήγε η κιλοβατώρα.

Το αντίστοιχο του παραδείγματος της τοστιέρας ισχύει και στην παραγωγή ρεύματος. Μία θερμοηλεκτρική μονάδα λιγνίτη έχει «ισχύ» 300.000 κιλοβάτ (ή 300 μεγαβάτ, ή 300MW). Τυπικά, δουλεύει συνεχώς, όλο το χρόνο, είναι «ισχύς βάσης», πλην των ημερών που κλείνει για συντήρηση. Αν, τυπικά, μια τέτοια μονάδα κλείνει ένα μήνα τον χρόνο, δουλεύει τους 11, συνέχεια, έχει δηλαδή «διαθεσιμότητα» 11/12 = 91,67% (το απλοποιώ λιγάκι, αλλά δεν πειράζει». Σε ένα χρόνο, η μονάδα των 300MW παράγει 300*24*365*(11/12)=2.409.000 μεγαβατώρες. Η ΔΕΗ πληρώνεται για τις μεγαβατώρες που πουλάει. Η ΔΕΗ πληρώνει λεφτά για να χτίσει την μονάδα με τα μεγαβάτ. Πολλά μεγαβάτ, επί πολλές μεγαβατώρες καλύπτουν τα καύσιμα, τα έξοδα, τους μισθούς, τους τόκους, και μαζεύουν και αποθέματα για νέες επενδύσεις, μερίσματα κλπ. Αγνοώ για αυτήν την κουβέντα τον ΔΕΣΜΗΕ για να μην τα μπλέξω…

Μια αιολική μονάδα (γιατί τα λένε «πάρκα» δεν το κατάλαβα ποτέ…) με 30 ανεμογεννήτριες του 1 μεγαβάτ έχει «ισχύ» 30MW. Αλλά (1) μόνο εάν φυσάει, και (2) μόνο εάν την ώρα που φυσάει υπάρχει ζήτηση στο ρεύμα! Τότε (και μόνο τότε) η αιολική μονάδα παράγει και πουλάει μεγαβατώρες. Το ότι δεν φυσάει συνέχεια, το ξέρουμε. Το ότι συχνά φυσάει, αλλά ΔΕΝ απορροφάται το αιολικό ρεύμα δεν το ξέρουμε. Και αυτό, επειδή, η κοινή λογική αλλά και η σωστή πρακτική είναι να καταναλώνεις κατά προτεραιότητα την φτηνή ισχύ βάσης (που δεν έχεις την πολυτέλεια ή την τεχνική δυνατότητα να πετάς). Έτσι, το αντίστοιχο της διαθεσιμότητας του 91% για την θερμική μονάδα, είναι περίπου 22-25% για την αιολική (και για μέρη που φυσάει συνέχεια, όπως στην Βόρεια Θάλασσα περί το 30%). Για αυτό και μόνο, η αιολική είναι καταδικασμένη από χέρι. Όταν ακούτε «νέα αιολική μονάδα 30 μεγαβάτ» από την κ. Μπιρμπίλη, ή τα Πράσινα Παπαγαλάκια, να ξέρετε ότι σας δουλεύουν. Κατά 75%, ή 3/4, είναι άχρηστη. Διακοσμητική. Καλά μόνο για τον χωματουργό που έσκαψε το βουνό σας. Τα 30 μεγαβάτ, χρειάζονται περίπου άλλα τόσα, σε εφεδρεία. Διπλά λεφτά.

Η διαφορά «μεγαβάτ» από «μεγαβατώρες» και η απάτη των αιολικών, φαίνεται στην πρόσφατη εμπειρία της Αγγλίας. Οι αιολικοί παπαγάλοι της Αγγλίας υπερηφανεύονται ότι ξεπέρασαν την Δανία σε εγκατεστημένη ισχύ. Η Αγγλία έχει 5.000 MW εγκατεστημένη αιολική ισχύ. Όταν φυσάει, παράγει 5.000 MWhr την ώρα. Ιστορικά, τα επίγεια αιολικά της έχουν διαθεσιμότητα 25%, δηλαδή, το 1/4 του χρόνου είναι …διακοσμητικά (αλλά πληρωμένα). Τα υπεράκτια αιολικά της έχουν διαθεσιμότητα 30%, δηλαδή είναι διακοσμητικά για τα3/4 του χρόνου τους. Αλλά και αυτά ακόμα τα νούμερα, αποκρύβουν την πικρή αλήθεια:

Τον Δεκέμβρη, η Αγγλία είχε πολύ κρύο, μεγάλη ζήτηση για ρεύμα, και «μηδέν» αέρα. Ευτυχώς έχει πλεονάζον δυναμικό σε συμβατικές μονάδες, και οι Γαλλία, ευτυχώς για τους Άγγλους, είναι πυρηνική, και δεν εξαρτάται από ΑΠΕ (αλλά τις έχει για να τις πουλάει στην Ελλάδα). Έτσι η Αγγλία δεν κατέρρευσε, αλλά απέδειξε, ότι όσο πιο πολλά αιολικά έχεις, τόσο πρέπει να έχεις περίπου 90% σε διπλή, διπλοπληρωμένη, διπλοεπενδεδυμένη, διπλοκαλωδιωμένη, συμβατική θερμική (ή πυρηνική) ισχύ. Η ημερήσια μεταβολή φορτίου, στην Αγγλία, είναι πραγματική (από τις τελευταίες 7 μέρες). Η κόκκινη γραμμή (ο μηδενισμός της αιολικής ενέργειας όταν δεν φυσάει) είναι δική μου προσθήκη. Το παρακάτω παράδειγμα είναι πραγματικό και ως προς την συμβολή του αέρα (το είχα αναρτήσει τον περασμένο Μάϊο).


Για λεφτά, δεν είπα τίποτα. Στο επόμενο.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s