Από τον von Kármán στον Markowitz

Κάθησα το Σ/Κ και χάζευα βιογραφικά, και έργα και ημέρες ανθρώπων, σε τυχαία σειρά: Ζερεφός, Βασιλάκος, Λάλας, Μπεργελές, Ζερβός, Παπασταματίου, Μαθιουδάκης.

Σε αναζήτηση του κοινού παρονομαστή: Μορφωμένοι άνθρωποι, σε τεχνικά θέματα, που, ή άλλαξαν καριέρα, ή κάπως είδαν φως και μπήκαν σε καινούργιες δουλειές. Και θα είμαι ωμός (και πάλι τυχαία η σειρά που τους αναφέρω, και τα πολιτικά τους με αφήνουν αδιάφορο):

O κ. Μαθιουδάκης: Τουρμπίνες. Στα χαρτιά, τουλάχιστον, μια χαρά. Δεν τον βρήκα να κάνει Μεσσιανικές δηλώσεις περί φαινομένου θερμοκηπίου ή θρησκευτική κατήχηση για ΑΠΕ. Το τι κάνει παρασκηνιακά, δεν το ξέρω. Εκεί που είναι, έχει γίνει πολιτικός. Ας πρόσεχε. Που προσέχει… σε μία συνέντευξη, που είδα, μάλλον καταλαβαίνει ότι το αέριο είναι περίεργο καύσιμο.

Ο κ. Βασιλάκος: Χημικός Μηχανικός που πήρε τον …στραβό δρόμο. Σαν να απογοητεύτηκε από τα αξιόλογα πράγματα με τα οποία ξεκίνησε την καριέρα του. Τι να πω.. Φταίει ή Ελλάδα, ή τα …πολιτικά της εποχής του. Εάν έμενε στην Αμερική θα είχε άλλη εξέλιξη από το να προωθεί …χωματουργικά, σε βουνά της Ελλάδας. Ξέρω και άλλους της γενιάς του και με αντίστοιχα διαπιστευτήρια, που στην Ελλάδα χάθηκαν, και έξω διέπρεψαν… Και όσοι έμπλεξαν με γραφεία Πρωθυπουργού… τι να πω… με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις.

Ο κ. Μπεργελές: Δεν τον ξέρω σαν δάσκαλο, και εκτιμώ την επιστήμη του. Αλλά, οι δηλώσεις του, ενώ είναι μετρημένες και προσεκτικές, καταλήγουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Κύριε Καθηγητά, λέτε πράγματα που μπορεί να είναι αρεστά στους πολιτικούς, ή σε ορισμένους επιχειρηματίες, και δεν αμφιβάλω ότι τα πιστεύετε, αλλά, είμαι σχεδόν σίγουρος, ότι δεν έχετε αξιολογήσει, ούτε, με συγχωρείτε, μπορείτε να αξιολογήσετε, τον οικονομικό αντίκτυπο αυτών που προτείνετε. Για καθήστε, παρακαλώ, με τον κύριο Τσιπουρίδη να απαντήσετε τις ερωτήσεις 1-9 που έθεσα με παράδειγμα το υβριδικό της Ικαρίας… Τα λεφτά δεν φυτρώνουν ούτε στα δέντρα, ούτε από το χώμα, και, αυτά που προτείνετε, τα πληρώνουμε εμείς, από λεφτά που δεν περισσεύουν.

Ο κ.Ζερεφός: Διαπρεπής και διακεκριμένος, αλλά στην πρόχειρη αυτή λίστα εύκολα παίρνει τον βραβείο του Νοστράδαμου. Είναι σίγουρος και για τις βροχές μέχρι το 2050, και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και για τις Α.Π.Ε. Λαλίστατος, αλλά μάλλον άσχετος με τις οικονομικές πτυχές αυτών που προωθεί. Η άποψή του για απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το κάρβουνο, είναι άποψη που δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη του. Ο κ. Ζερεφός έχει την άποψή του, και η Exxon-Mobil την δικιά της. Όλοι οι άλλοι στην λίστα μου, έχουν τουλάχιστον κάποια σχέση με ενέργεια, ή με ηλεκτρική ενέργεια. Ο κύριος Ζερεφός δεν φαίνεται να έχει τέτοια σχέση, ωστόσο εκφέρει άποψη. Να δούμε τι θα πει, μεθαύριο, στις ανυποψίαστες κυρίες της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος.

Για τους άλλους κυρίους τι να πω.. Παρακαλούν να ακριβύνει το ρεύμα. Δεν μπορώ και δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο. Αν, πράγματι, ένας από αυτούς, απέρριψε, σε διαπραγματεύσεις, προσφορά για περισσότερα διακαιώματα ρύπων για την χώρα μας, τι να πω…

Οι κοινός παρονομαστής σε όλους αυτούς τους, κατά τα λοιπά, τεχνικά άρτιους, σοβαρούς και αξιόλογους ανθρώπους είναι ο εξής:

Εκφέρουν άποψη σε θέματα πολιτικής που όμως άπτονται επενδυτικών και οικονομικών θεμάτων για τα οποία, ακόμα και εάν έχουν μάθει γενικά και εγκυκλοπαιδικά πράγματα αδυνατούν να αξιολογήσουν πρωτογενώς και κριτικά. Και αν νομίζουν ότι μπορούν, είναι από άγνοια του θέματος. Άλλο von Kármán και Prandtl, και άλλο Markowitz και Merton Miller. ΔΕΝ ασχολούνται με την επιστήμη που έχουν μάθει, και, πολλά από αυτά που λένε, δεν έχουν σχέση με αυτά που πραγματικά ξέρουν, είτε αφορά Μεσσιανικές απόψεις για Κλιματολογικές Αλλαγές, είτε ενεργειακή πολιτική, είτε αξιολόγηση επενδυτικών επιλογών που απορρέουν από πολιτικές επιλογές.

Και τέλος, την τυφλή αποδοχή Ευρωπαϊκών επιταγών, την χαρακτηρίζω σαν Ευρωλιγούρικη Οσφυοκαμψία, αλλά, και αυτό, είναι άλλο θέμα. Τον Νοστράδαμο τον έχω αναφέρει και παλαιότερα, και την εικόνα του την βρήκα εδώ.

Θα θυμήσω τι είπε ο Lindzen στο κουραστικό κομμάτι που είχα αναρτήσει παραμονή Χριστουγέννων:

«Το να αμφισβητείς την παγκόσμια θέρμανση, δεν κάνει, από μόνο του, κάποιον καλό επιστήμονα, και ούτε η αποδοχή της παγκόσμιας θέρμανσης, κάνει, καθ εαυτή, κάποιον κακό επιστήμονα. Και ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για κάποιον ενεργό στην επιστημονική κοινότητα, είναι να συνειδητοποιήσει, όπως στην περίπτωσή μου, ότι οι περισσότεροι ατμοσφαιρικοί επιστήμονες, που εκτιμώ, αποδέχονται την παγκόσμια θέρμανση. Το σημαντικό σημείο, ωστόσο, είναι ότι η επιστήμη που ασκούν και που εκτιμώ, δεν αφορά στην παγκόσμια θέρμανση. Αποδεχόμενοι ωστόσο την παγκόσμια θέρμανση κάνουν την ζωή τους πιο εύκολη».

@savvas, σου χρωστάω για τον Lindzen

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s