Τι είναι η Πράσινη Ανάπτυξη; (2)


Η «Πράσινη Ανάπτυξη» είναι newspeak. Έκφραση από τον θαυμαστό κόσμο του Όργουελ. Κομμάτι κάποιας Νέας Θρησκείας, που δεν εξηγείται με ορθή λογική. Η «Πράσινη Ανάπτυξη» είναι οξύμωρο. Αντίφαση. Παραλογισμός. Σαν το Φωτεινό Σκοτάδι, ή τον Σιωπηλό Θόρυβο. Εικονική Πραγματικότητα. Χαμογελαστά ξανθά παιδάκια, με γαλανά μάτια, και ασορτί μπλε ουρανό, σε Πράσινα λιβάδια με ανεμογεννήτριες. Όπως, ας πούμε, στην Ικαρία, ή την Κερατέα, ή το Αποπηγάδι.

Η «Πράσινη Ανάπτυξη» είναι στρατηγική marketing της Νέας Τάξης, για να δεχτούμε, χωρίς διαμαρτυρία, αλλαγές που θα είναι δυσάρεστες: Χειρότερο τρόπο ζωής, μηδενική ή αρνητική ανάπτυξη, υποταγή σε τρόπο ζωής που δεν θέλουμε, αποδοχή Νέας Θρησκείας, και αλλοτρίωση από πράγματα που θεωρούμε δικά μας. Και το μυστικό, αυτών που τα σχεδιάζουν όλα αυτά (ναι, έχω μπει στην κατηγορία αυτών που κορόϊδευα, πιστεύω ότι είναι οργανωμένη η άσκηση) είναι, με όλα αυτά, να κερδίσουν λεφτά από εμάς. Λάθος! Όχι «κερδίσουν», αλλά «κερδίζουν». Συνεχώς και αδιάλειπτα. Τέλος στις μεμονωμένες συναλλαγές και πληρωμές. Θα αντικατασταθούν από μόνιμες μηνιαίες δόσεις. Annuities, ή perpetuities: Κάτι σαν κουπόνια από ομόλογα που δεν λήγουν ποτέ. Ή σαν μόνιμος κεφαλικός φόρος.


Φυσικά, δεν θα πει κανείς, σε εμάς, ότι η προηγούμενη παράγραφος είναι «Πράσινη Ανάπτυξη». Θα μας λένε ότι η «Πράσινη Ανάπτυξη» έχει χιλιάδες Νέες Θέσεις Εργασίας, ότι θα καθαρίσει τις παραλίες, και ότι θα διαφυλάξει το οξυγόνο για τις επόμενες γενεές. Θα μας λένε ότι δεν χρειάζεται να έχουμε ατομική άποψη, αλλά είμαστε, όλοι, έκφραση της συλλογικότητας του …Πλανήτη. Θα μας λένε ότι είναι για να σώσουμε το μέλλον! Αυτά είναι Μεσσιανικές και Μεσαιωνικές εκφράσεις. Η Νέα Θρησκεία της επερχόμενης υποβάθμισης. Η Παλαιά Θρησκεία δίνει μεταφυσική ελπίδα. Η Νέα Θρησκεία, μας λέει ότι μόνον η Siemens σώζει, και οι επί Γης συνεταίροι της και εκπρόσωποί της.

«Πράσινη Ανάπτυξη» είναι τα Πράσινα Τέλη Κυκλοφορίας που μας σπρώχνουν να πουλήσουμε το παλιό και να πάρουμε καινούργιο (είναι θέμα χρόνου να βάλουν και περιορισμούς σε «τι μάρκας καινούργιο»). Πράσινη Ανάπτυξη, είναι ο Γερμανικός φόρος, που για να τον γλυτώσουμε πρέπει να ψωνίσουμε Γερμανικά προϊόντα (ή Γαλλικά, ή Δανέζικα, υποκατάστά τους). Πράσινη Ανάπτυξη είναι η χαρά για το μειωμένο έσοδα, και τους αυξημένους φόρους. Η ευτυχία της παρακμιακής, αλλά απολυταρχικής, Ενωμένης Ευρώπης.


Έχει προηγούμενα η Πράσινη Ανάπτυξη; Βεβαίως. Η μετεξέλιξη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μετά την πτώση της. Τότε αγόραζες συγχωροχάρτια για να σώσεις την ψυχή σου, και εάν διαφωνούσες, είχε χειρότερα. Με διάφορα περίεργα φαινόμενα εξευμενισμού του Μεγάλου Αγνώστου, με αυτομαστιγώματα, νηστείες και τέτοια. Η σκοταδιστική εκδοχή της Θρησκείας.

Πράσινη Ανάπτυξη θα είχαμε από το 1940, εάν οι Ρώσοι δεν είχαν πάρει αέρα και εάν ο Τσώρτσιλ δεν ήταν τζαναμπέτης. Πράσινη Ανάπτυξη επέβαλε και ο Πολ Ποτ στην Καμπότζη.

Η Πράσινη Ανάπτυξη, δεν θα σταματήσει στα Μεταφυσικά και τα Ενεργειακά. Αναρωτήθηκα στην προηγούμενη ανάρτηση, εάν «αυτή η παρέα, δέχεται σαν τετελεσμένο την απώλεια ηγεμονίας των ΗΠΑ, ή εάν την απεργάζεται και λιγουλάκι». Δεν ξέρω την απάντηση, ιστορικά, στο Μεγάλο Παιχνίδι έχει απ’ όλα. Το τέλος του Ψυχρού και η επανένωση των Γερμανιών περίπου ταυτίστηκε χρονικά με την κλιμάκωση της σύγκρουσης της Αμερικής με τους Μουσουλμάνους. Ποιος ξεκίνησε, τι, θα το μάθουμε …αργότερα. Τα ψιλά γράμματα λένε ότι η Ε.Ε. αποκτά και άλλες πτυχές. Λίγο η προσπάθεια συντήρησης του Τριγώνου της Βαϊμάρης, λίγο οι αμυντικές πτυχές της συνεργασίας των Nordic-Baltic, όπου μπορεί η Φινλανδία να έχει καβαλήσει το Πράσινο Καλάμι (ε… βέβαια, πυρηνική είναι, δεν έχει ανάγκη), αλλά στο στρατιωτικό κομμάτι είναι η Σουηδία, η Γερμανία και η Αμερική. Από αυτά, εγώ καταλαβαίνω ότι ο Ψυχρός υπάρχει, αλλά με πτυχές που παραπέμπουν στην κατάσταση πριν το 1914. Τα δικά μας, στο (πράσινο;) Αιγαίο, τα βλέπουμε. Πιο Νότια, τα ακούμε. Οψόμεθα.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s