Να εξηγήσω τι κάνω… Δηλαδή γιατί γράφω 3-4 κομμάτια στα αγγλικά. Βασικά, αν δεν το έχετε καταλάβει, οι δικοί μας, Τίνες, Φίνες, ΓΑΠ, ΦΑΠ κλπ, πουλάνε τρέλα. Όπως σχολίασα και αλλού, δεν είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνουν το 20% από αυτά που λέω εγώ, και που λέει κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος. Ακόμα και αυτοί που ορκίζονται ότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, ξέρουν ότι λένε αρλούμπες. Δεν χρειάζεται να είσαι πυρηνικός φυσικός για να το καταλάβεις.
Ούτε χρειάζεται να καταλάβεις ότι τα αιολικά στην Ελλάδα είναι παραγγελιά 2-3 αεριάδων και άλλων τόσων τύπων σαν τον κ. Μουράτογλου. Ούτε χρειάζεται σοφία για να καταλάβεις ότι όσο πιο πολλά βάζεις τόσο πιο πολύ ακριβαίνεις το ρεύμα. Το ξέρουν. Ακόμα και αυτοί που έχουν τελειώσει τεχνικά θέματα, τουρμπίνες και chemical engineering και παριστάνουν τους Γενικούς Γραμματείς και του Ρυθμιστές της ΡΑΕ, μπορεί να είναι μη ειδικοί στα επενδυτικά, αλλά καταλαβαίνουν μαθηματικά και αριθμητική. Το έχω ξαναδεί το έργο και έτσι πάει. Ξέρουν μια χαρά τι κάνουν.
Σκέφτηκα να ξεσκαλίσω Άγγλους, Αμερικάνους, Καναδούς και Αυστραλούς. Οι λαοί που ανέφερα έχουν και σοσιαλίζοντες που τα χαύουν τα παραμύθια, αλλά έχει και κάτι στραβόξυλα που παίρνουν την ελευθερία τους και την φορολογία τους σοβαρά, και εκεί, τα Μέγκα Τσάνελ δεν είναι ταγμένα σε αυτό το θέμα, και την ΕΕ και τον ΟΗΕ τους γράφουν εκεί που δεν λάμπει ο ήλιος. Οι Αμερικάνοι, π.χ. που έχουν σκάσει με τα αιολικά βλέπουν …κομμουνιστές. Θα τους δείξω ότι «άλλοι» είναι που χρησιμοποιούν τα αριστερίζοντα φρούτα. Λίγο θέλει, δεν θέλει πολύ, οι ιδέες ταξιδεύουν Και είμαι πάνω από 90% σίγουρος.
Η Πράσινη Απάτη δεν είναι ούτε τυχαία ούτε Πασοκικό φαινόμενο. Έχει αφεντικά, και νομίζω ότι φαίνονται. 1-2 αναρτήσεις ακόμα…
Και για να το κάνω πιο σαφές: Υπάρχουν πολλά επί μέρους θέματα που απασχολούν και αναλώνουν όσους δεν θέλουν Πράσινες Τρίχες. Αυτά είναι:
(1) Τα τεχνικά μειονεκτήματα, η χαμηλή διαθεσιμότητα, η ανάγκη για εφεδρεία, και η στην ουσία υποχρεωτική χρήση αερίου ή πετρελαίου.
(2) Το κοστολογικό. Ακριβότερο ρεύμα, και περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια για κάθε μεγαβάτ. Ένα πυρηνικό 1000 μεγαβάτ κοστίζει λιγότερο από 1000 αιολικά του ενός. Και το ρεύμα φτηνότερο, ανά μεγαβατώρα. Προϋπόθεση οι έξτρα φόροι και τα πρόστιμα για να δεχθείς αιολικά.
(3) Οι οχλήσεις: Οπτική, ακουστική, ζημιά στο τοπίο, αξίες γης.
(4) Η περιβόητη ανθωπογενής κλιματική αλλαγή, τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα και το σύνδρομο του Νοστράδαμου.
(5) Το απόλυτα ουτοπιστικό της υποκατάστασης συμβατικής ενέργειας από ΑΠΕ. Πιο εύκολα γυρίζουμε σκέτα στα 1910, παρά είμαστε μόνο με ΑΠΕ. Όσο για κάτι Desertec… Να τα δω τα πουλάκια μου να βάζουν κάτοπτρα στην Λιβύη…
(6) Όλη η παραφιλολογία και η απάτη με τα δικαιώματα ρύπων. Πατέντα να εισπράττουν οι Βορειοευρωπαίοι, και να εξάγουν πράγματα οι Γερμανοί.
(7) Γεωπολιτικές πτυχές του όλου εγχειρήματος.
Όλα αυτά, είναι πολύπλοκα, και πρέπει να είσαι 2-3 άτομα ταγμένα στο θέμα για να τα πιάσεις και δεν λέγονται εύκολα σε καφενείο. Δεν τα ήξερα, τα έμαθα, και τα είδα, κυρίως σε αγγλόφωνες ιστοσελίδες (και 2-3 Γερμανικές). Όλα μαζί, όπως τα αραδιάζω, με δάχτυλο να δείχνει τον πιθανό συντονιστή, δεν τα έχω δει (αλλά τα βλέπω …εδώ!). Όλοι τους σκασμένοι, έξω, αλλά όλοι με επί μέρους κομμάτια. Να τους δείξουμε λίγη σύνθεση;