Μάθημα αιολικών (1)

Για να μην σας δουλεύει η κ. Μπιρμπίλη, και όλα τα παπαγαλάκια της, θα σας δείξω σήμερα κάτι που έχω αναφέρει πολλές αρκετές φορές (θα το δείτε αν πατήσετε την ετικέτα «Ε.ΟΝ») αλλά το έχετε πάρει αψήφιστα. Είναι η Αιολική Έκθεση της Ε.ΟΝ, του 2005. Τα λέει όλα.

Το πρώτο γράφημα είναι απλό. Πότε φυσάει, πότε δεν φυσάει. Η ωφέλιμη συνεισφορά των αιολικών στο δίκτυο, το 2005, ήταν από 0,2% σε 38%.

Το δεύτερο γράφημα δείχνει ότι α) για μία σύντομη στιγμή, δούλευε το 85% της εγκατεστημένης αιολική ισχύος ή 6.000 MW, β) ο μέσος όρος διαθέσιμης ισχύος, στην διάρκεια του έτους, ήταν 1.295 MW ή 18% της συνολικής εγκατεστημένη αιολικής ισχύος, και γ) για πάνω από τον μισό χρόνο η διαθεσιμότητα ήταν κάτω από 14%.

Ενώ το προηγούμενο γράφημα τα λέει όλα, το παράδειγμα των Χριτουγέννων του 2005, στην Γερμανία, ήταν σαν τα Χριστούγεννα στην Αγγλία, το 2010. Την παραμονή των Χριστουγέννων, η αιολική ισχύ έπιασε το μέγιστο του έτους, 6.024 MW. Δύο μέρες αργότερα, δεν φυσούσε, και η ισχύ έπεσε από τα 6.024 στα 40 MW. 6.000 ΜW διαφορά! Παραπάνω από όλη την ισχύ της Ελλάδας! Και να είχες μονάδες κάρβουνου, ΔΕΝ θα προλάβαινες να τις βάλεις μπρος! Και 6.000 MW είναι 10 τουρμπίνες διπλού κύκλου των 600 MW (πανάκριβες) ή 20 απλές τουρμπίνες των 300 MW. Η λύση, φυσικά, δεν είναι αυτή… Η λύση είναι έχουν αναμμένες τις μονάδες κάρβουνου, ούτως ή άλλως, και απλά ζητάνε μεγαλύτερο feed-in-rate να καλύπτουν το έξοδο. Και όσο για το CO2… Όποιος πιστεύει ότι το CO2 ενδιαφέρει, πραγματικά, τους Γερμανούς είναι, νομίζω, κρετίνος.

 Άφησα το καλύτερο για το τέλος. Όσο περισσότερα αιολικά μεγαβάτ εγκαθίστανται, τόσο πιο ασήμαντα γίνονται. Το 2003 μπορούσαν να υποκαταστήσουν και να συμβάλουν στο 8% των αναγκών του δικτύου. Το 2020, η Ε.ΟΝ προβλέπει 4%. Τα στοιχεία για το 2009, για την Γερμανία, είναι στο 6,5%.

Να το ξαναπώ; To 2009, 21.164 A/Γ , συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 25.777 MW παρήγαγαν 38TWhr, ή 6.5% της ηλεκτρικής ζήτησης, με διαθεσιμότητα 16,8%. 6,5% της ηλεκτρικής ζήτησης. Πηγή εδώ, και εδώ. Πρόσθετα ιστορικά για την χρήση ενέργειας στην Γερμανία εδώ. Οι Γερμανοί και η ΕΕ, μας δουλεύουν.

Το να μην τα ξέρω αυτά εγώ, ή εσείς, δικαιολογείται… Η κ. Mπιρμπίλη; ο κ. Βασιλάκος; ο κ. Μαθιουδάκης; Ή πιστεύουν ότι με πολύ διασύνδεση και νέα λογισμικά, και άπειρα (δικά μας) λεφτά το 4% θα γίνει …πόσο να γίνει; Να γίνει 8%; Εάν αυτό τους κοινοποιηθεί ευγενικά και τεχνοκρατικά, τους κυνηγάς μετά, ή δεν τους κυνηγάς; Άσε τον ΓΑΠ…

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s