Θα αρχίσω από το συμπέρασμα, σε περίπτωση που βαριέστε. Η Αγγλία, που έχει τις καλύτερες συνθήκες αέρα στην Ευρώπη, αν συνεχίσει να βάζει αιολικά, θα πρέπει να συνηθίσει να μην έχει ρεύμα όποτε θέλει, παρά τα λεφτά που έχει πετάξει και που θα πετάει.
Θα συνεχίσω με την είδηση: Βγήκε το αφεντικό του Εθνικού Δικτύου της Αγγλίας και είπε, όταν ρωτήθηκε «που θα βρει ρεύμα θα τροφοδοτείται η Αγγλία το 2020, με τόσα αιολικά που μπαίνουν», απάντησε ότι «το 2020 το δίκτυο θα είναι έξυπνο και θα καταναλώνουμε ρεύμα όταν υπάρχει και θα είναι και φτηνό»… (από εδώ)
Να κάνω ανάλυση της είδησης; Τόσο καιρό σας λέω ότι οι ΑΠΕ είναι απάτη και ποτέ δεν θα μπορέσουν να μας δίνουν ρεύμα με τον σημερινό τρόπο ζωής. Ο κύριος αυτός, αυτό λέει: «Θα αλλάξετε ζωή«. Μέχρι το 2020 θα δώσετε ότι λεφτά έχετε στην Siemens και την αλητεία για έξυπνα δίκτυα, και αν δεν έχετε βάλει πυρηνικά, απλά δεν θα έχετε ρεύμα όταν είναι σκοτεινά, θα το έχετε όταν φυσάει. Επιστροφή στο 1910. Το είπε και ο Στουρνάρας του ΙΟΒΕ, (πολύ πιο διακριτικά μην τύχει και θίξει την …πολιτική βούληση) πριν 2-3 εβδομάδες.
Η Αγγλία έχει τις ιδανικές συνθήκες για αιολικά στην Ευρώπη. Ιδανικές συνθήκες δεν είναι να φυσάει πολύ, είναι να φυσάει συνέχεια. Ιδανικά 6 μποφόρ, 40-45 χλμ. την ώρα. Και να μην κάνει κόλπα όπως να μην φυσάει για 1-2 εβδομάδες, ή να πηγαίνει από τα 7 μποφόρ στο 1 σε 12 ώρες. Τις συνέπειες αυτής της μεταβλητότητας τις εξήγησε η Ε.ΟΝ για τα Χριστούγεννα του 2004 και τις έζησε η Αγγλία τα Χριστούγεννα του 2010. Ούτε να φυσάει 9 μποφόρ 3-4 μέρες στην σειρά. Ούτε τότε δουλεύουν οι φτερωτές. Ο ιδανικός καιρός είναι να φυσάει 6αράκι όταν υπάρχει ζήτηση για ρεύμα. Ο ιδανικός καιρός μετριέται με την διαθεσιμότητα (τι ποσοστό απόδοσης σε μεγαβατώρες πετυχαίνεις, σε σχέση με την μέγιστης θεωρητικά απόδοση με 24 ώρες και 365 μέρες λειτουργίας. Η Ελλάδα έχει περί το 22 με 24%. Ο πίνακας είναι από εδώ.
Και όπως είπε αυτή η μελέτη της Ε.ΟΝ (την έχουν κατεβάσει από το site της Ε.ΟΝ, αλλά έχει σωθεί σε τόσα servers, χαχαχαάαα), όσο πιο πολλά αιολικά βάζεις, και όσο φαντασιώνεσαι ότι θα εξαρτάσαι από αυτά, τόσο λιγότερο θα συμβάλλουν… Και όλα τα έξυπνα, και τα ακριβά, άχρηστα. Σας το έμαθαν αυτό στο σχολείο; Το γράφημα από εδώ. και μαζί με το προηγούμενο είναι θαύμα επανάληψη του Wind Report 2005 της E.ON.
Να ξαναπώ ότι ένα πυρηνικό των 1.000 MW κοστίζει λιγότερο και παράγει φτηνότερο ρεύμα από ότι 1.000 αιολικά του 1 ΜW; Και το κάρβουνο, πιο φτηνό από όλα.
Tην εικόνα από την Independent την βρήκα εδώ. Το πλήρες άρθρο της Independent εδώ. Την Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής εδώ. Έτσι που πάει, μόλις μάθω πώς τραβάνε μία μπαλαντέζα από Τουρκία, είμαι έτοιμος για την δουλειά του κυρίου ΔΕΗ Ανανεώσιμες (μην φοβάσαι φίλε… ούτε να με πληρώνουν).