Το δίκτυο της ΔΕΗ

Ανώνυμος είπε…

Να έχετε υπ’ όψιν σας ότι, τα διεσπαρμένα ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά) κάνουν κυριολεκτικά μαντάρα το δίκτυο διανομής (γιατί αυτά συνδέονται στο δίκτυο διανομής Μέσης και Χαμηλής Τάσης) λόγω άσκοπων ενισχύσεων διατομών αγωγών και καλωδίων σε ένα δίκτυο που (παγκόσμια και όχι μόνο στην Ελλάδα) είναι κατασκευασμένο για κατανάλωση και όχι για διεσπαρμένη (και άναρχη) παραγωγή και ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ πάνω απ’ όλα.

Όλη η Διανομή της ΔΕΗ από τα «πάνω» ως τα «κάτω» (κλιμάκια) βράζει!

Δείτε αυτό:

το πρωτότυπο στο http://tinyurl.com/5wsluq6 (ή για μέτρια μεγέθυνση, κλικ στην εικόνα)

Eίναι η Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς 2010-2014.

– Δείτε στο υπόμνημα το μπλε τριγωνάκι. Είναι ο υποσταθμός 150/20 kV για σύνδεση ΑΠΕ – αιολικού.

– Δείτε επίσης το μπλε τετραγωνάκι με την παυλίτσα. Είναι ο υποσταθμός 150/20 kV για σύνδεση ΑΠΕ – φωτοβολταϊκού.

– Τώρα μετρήστε πόσοι τέτοιοι υπάρχουν κυρίως στην Πελοπόννησο, Κεντρική και Δυτική Ελλάδα. Μετρήστε παρακαλώ τον «χαμό» που γίνεται από δαύτους.
Eνας Φ/Β Υ/Σ υπάρχει (θα κατασκευαστεί) στην Πελοπόννησο μέσα στο ορυχείο της Μεγαλόπολης σε κοινοπρακτικό σχήμα με συμμετοχή της ΔΕΗ. (Ήλιος)

Αυτοί οι υποσταθμοί Υψηλής προς Μέση Τάση είναι τεχνικά αναγκαίοι για την σύνδεση μεγάλων Φ/Β και Αιολικών πάρκων. Τεχνικά αναγκαίοι παίρνοντας υπ’ όψιν μόνο το εργαστηριακό peak καθεμιάς ανεμογεννήτριας.

Όταν δεν θα φυσάει, ή θα φυσάει πάρα πολύ και οι ανεμογεννήτριες δεν θα παράγουν, αυτοί οι Υ/Σ θα είναι με σχεδόν μηδενικό φορτίο, αλλά οι μετασχηματιστές τους θα προσμετρώνται στην εγκατεστημένη ισχύ του διασυνδεδεμένου συστήματος

Ποιος θα τους κατασκευάσει αυτούς για να υπάρχει διαθεσιμότητα γραμμών Μέσης Τάσης για μελλοντικά ΑΠΕ? Μα, η ΔΕΗ, που είναι ο «κύριος» του Δικτύου Μεταφοράς και Διανομής.

Ποιος θα τους πληρώσει?

Βράζει λοιπόν η ΔΕΗ γιατί (ίσως) οι μορφωμένοι άνθρωποι και δη οι μηχανικοί – τεχνικοί που την απαρτίζουν είναι κριτικοί παρατηρητές των τεχνολογικών (βλέπε «πρασίνων») εξελίξεων και λιγότερο πρόθυμοι να αποδεχθούν τα λάθη μιας πολιτικής ηγεσίας που πατάει επάνω σε «πράσινα» στερεότυπα, που προήλθαν από εντελώς λανθασμένες αρχικές παραδοχές και εν τέλει δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Από την άλλη οι «επενδυτές» μικροί και μεγάλοι προσβλέπουν μόνο στα «στραβά λεφτά» της ταρίφας των επιδοτούμενων ΑΠΕ, ξεχνώντας ότι η ψαλίδα μεταξύ αγοραζόμενης ενέργειας από ΑΠΕ και της πωλούμενης προς κατανάλωση από το δίκτυο κλείνει επικίνδυνα.

Ένας ΔΕΗτζης Μηχανικός

Η πρώτη φωτό είναι από εδώ (του 2007)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s