Απορίες για το Πράσινο Θαύμα


Η θεωρία ότι η πολλή αιολική ενέργεια, θα μειώσει τους ρύπους και το βλαβερό(;) CO2 από ρυπογόνες μονάδες κάρβουνου έχει αρχίσει να ξεφτίζει. Οι λόγοι είναι ότι (1) όταν δεν φυσάει πρέπει να αυξηθεί η συμβατική παραγωγή (2) όταν φυσάει πρέπει να μειωθεί η συμβατική, (3) ο αέρας δεν φυσάει ανάλογα με τις ανάγκες του δικτύου, (4) ούτε το ρεύμα, ούτε ο αέρας αποθηκεύονται εύκολα και (5) οι αυξομειώσεις στην συμβατική παραγωγή μειώνουν την αποτελεσματικότητά της, χωρίς ποτέ οποιοσδήποτε αριθμός αιολικών να έχει υποκαταστήσει μία θερμική μονάδα.

Και απορώ, πραγματικά, αφού η λογική λέει ότι δεν συμφέρει, τα νούμερα λένε ότι δεν συμφέρει, γιατί, μα γιατί η πρεμούρα. Σχεδόν δεν φτάνει το αιολικό λόμπυ για την τόση πρεμούρα.

Ας ξαναδούμε τα νούμερα. Μια Α/Γ, «1» ΜW, με 30% διαθεσιμότητα σε ένα χρόνο, παράγει 2.628 MWhr. «Πολύ» ρεύμα θα σας πει ένας αιολικός. Εγώ θα σας πω «πολύς μπελάς» για το δίκτυο που πρέπει να αυξομειώνει συμβατική παραγωγή για να ακολουθεί, αντίστροφα, τον αέρα. Και κόστος; Αν το συμβατικό ρεύμα κάνει €40 την μεγαβατώρα, και το αιολικό κάνει από €100/MWhr έως €250/MWhr, η διαφορά, (πρόστιμο, φόρος, πράσινο τέλος, καπέλο) είναι από €60 έως €210/MWhr. Πέρα και πάνω από τα €40/MWhr. Που σημαίνει ότι για το προνόμιο να σκάψουμε ένα βουνό και να πάρουμε 2.628 MWhr,σε 1 χρόνο από μία Α/Γ πληρώνουμε, έξτρα, επι πλέον, καπέλο, από €158.000 έως €552.000 τον χρόνο. Για «1 μεγαβάτ»! Για 10 χρόνια ή μέχρι να βαρεθούν.

Το καπέλο αυτό, το παίρνει ο ιδιοκτήτης της Α/Γ, από τον ΔΕΣΜΗΕ. Με αφήνει αδιάφορο πόσα βγάζει κέρδος, αλλά, ειλικρινά, δεν το πιάνει ο νους μου ότι υπάρχει πολιτικός που το επιτρέπει, πόσο μάλλον το προωθεί. Και δεν μιλάνε για «1» ΜW, μιλάνε για …χιλιάδες. Πολλά λεφτά, και σε καιρό φτώχειας.

Και ποιά είναι η δικαιολογία; Απεξάρτηση; Μεθοδευμένο ψέμα. Περιβάλλον; Παραμύθι. Πράσινη Ανάπτυξη; Απάτη! (τουλάχιστον για μας… για τους Δανούς, μπορεί). Είναι στο κόλπο με την εμπορία ρύπων; Μεγάλη δουλειά για την Wall Street, αλλά μπήκαν στο κόλπο οι δικοί μας; Το βλέπουν σαν μελλοντικό έσοδο του κράτους; Όταν κάθε μία Α/Γ επιβαρύνει τον καταναλωτή €200 ή 500 χιλιάρικα τον χρόνο; Ή ντρέπονται να τα βάλουν φόρο και περιμένουν να τα εισπράξουν σε αντισταθμιστικά (του Αγίου Τάδε ανήμερα); Ειλικρινά απορώ. Ούτε για αφελείς τους έχω, και δεν μπορώ να πιστέψω ιδιοτέλεια τέτοιας ξεδιάντροπης κλίμακας. Άρα, απλά, απορώ. Εκτός πια και αν είναι διατεταγμένη υπηρεσία, αλλά αυτές, τουλάχιστον οι παλιές, είχαν μίζες… Λες;…

Όλοι τις ίδιες απορίες έχουν, ο συγκεκριμένος πιστεύει ότι ξεκινάει από την Wall Street.

Πάντως, η Υπουργός «πιστεύει«:

«Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί το σχέδιο δράσης για την επίτευξη των εθνικών στόχων του 20-20-20, δηλαδή, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη διείσδυση των ΑΠΕ., όπως τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, σε ομιλία της σε ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών».

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=173826


Ή εγώ (και οι παραπομπές μου) σας λέμε ψέματα, ή η Υπουργός. Και δεν έχει βρεθεί ένας στην Βουλή να την ρωτήσει «πόσο πάει κυρία ΥΠΕΚΑ η μεγαβατώρα;» έτσι, για πλάκα.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s