Αυτή είναι η Πράσινη Ανακύκλωση


Τα computer και άλλα ηλεκτρονικά από Ευρώπη και Αμερική, όταν παλιώσουν, ή όταν σταλούν σε τρίτες χώρες «για να έχουν και αυτοί τεχνολογία», καταλήγουν στην ανακύκλωση, στην Γκάνα. Φαίνεται ότι τα καίνε, και έτσι μένει χαλκός, μπρούντζος, αλουμίνιο ψευδάργυρος, και ελάχιστες ποσότητες χρυσού. Το slide show των New York Times, εδώ. Ο φωτογράφος Pieter Hugo είναι γνωστός για τις φωτό του από την Ανακύκλωση στην Γκάνα.

Μένουν επίσης μόλυβδος, κάδμιο, αντιμόνιο, πολυχλωριωμένα διαφαινύλια, διοξίνες… Οι πονόψυχοι παραμυθάδες που θέλουν να σώσουν τον πλανήτη από υπερθέρμανση ή υπερψύξη, να σημειώσουν ότι οι …εργαζόμενοι εκεί, είναι από 10 έως 20 χρονών.

Ή να πάνε μια βόλτα προς Σχιστό, Ασπρόπυργο και άλλες περίεργες περιοχές της Δυτικής Αττικής, που δεν συχνάζουν οι της Γκρηνπης ή της WWF, ή του ΥΠΕΚΑ. Και εκεί τυχαίνει να έχει φωτιές χειμώνα καλοκαίρι με πυκνό σκούρο καπνό και αποπνιχτική γλυκόξινη μυρουδιά. Δεν έχω φωτογραφίες, αλλά εύκολο είναι. Και πείτε μου εσείς γιά Πράσινες θέσεις εργασίας. Ή νομίζετε ότι η Βόρεια Ευρώπη δεν στέλνει τις σαβούρες της, και εδώ;

Και όπως μου είπε και ο φίλος Εξάκτινος, δεν χρειαζόταν να πάω μέχρι τους NYT… και ο Εξάντας έχει αντίστοιχες εικόνες φρίκης από την Κίνα. Το οικολογικό κίνημα είναι μόνο για την Δύση (και με κάνει να αναρωτιέμαι εάν είναι μόνο σε παλιές αριστερές δομές, ή εάν είναι κάτι περισσότερο από «δομές»).

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s