Ανομία και Ιδιοποίηση


Η απόψεις που έχω διατυπώσει για την Πράσινη Ανάπτυξη (εδώ , εδώ και στο tag πράσινη …απάτη) είναι σαφείς. Είναι τόσο σαφείς, και είμαι τόσο σίγουρος για αυτά που έχω γράψει, που, όπως συμβουλεύω όσους, καλώς, με αμφισβητούν, αμφισβητώ εγώ αυτά που λέω. Κάτι σαν εσωτερική αντιπολίτευση που είναι και της μόδας.

Μου έστειλε φίλος αρχαιοπτερυγίζων ένα άρθρο του Πρωθυπουργού, πριν τις εκλογές. Ο άνθρωπος, σε αυτό είναι συνεπής, και λέω μέσα μου «βρε μπας και βλέπει κάτι που δεν το βλέπω»… Και δεν ξεκινώ με αρνητική προδιάθεση, και σίγουρα ούτε κρύβει, ούτε αλλάζει τροπάρι. Έχει μάλιστα το άρθρο αυτό στην ιστοσελίδα του. Άρα, το εννοεί, δεν το αναθεωρεί και τέτοια… Το διάβασα, προσεκτικά, 2-3 φορές, πιο προσεκτικά από κάτι ακαταλαβίστικα της Πράσινης Διαβούλευσης ΕΛΙΑΜΕΠ, Πρωθυπουργός είναι, να βεβαιωθώ ότι δεν έχω κάνει κάποιο βαρύ λάθος.

Tο παραθέτω, τα bold είναι δικά μου, και τα συμπεράσματά μου στο τέλος:

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Ελεύθερος Τύπος

Άρθρο του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης»

Ποιες θα είναι οι συνέπειες για όλους μας, στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια αν συνεχίσουμε το σημερινό αναπτυξιακό μοντέλο; Σήμερα το γνωρίζουμε. Υπάρχει πια επιστημονική τεκμηρίωση των επιπτώσεων που θα αντιμετωπίσουμε. Θα βρεθούμε να πέφτουμε στο γκρεμό – αντιμέτωποι με την καταστροφική κλιματική αλλαγή, τον εφιάλτη της ανισότητας και της πείνας για εκατομμύρια ανθρώπους, την πολιτική κρίση αλλά και τους πιθανούς πολέμους για τους φυσικούς πόρους, τα νέα προσφυγικά ρεύματα, τις νέες μορφές βίας για την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, όπως το νερό.

Η κλιματική αλλαγή μας απειλεί. Μια «ήπια» επίπτωση της εξέλιξης αυτής – αλλά οδυνηρή για την ελληνική οικογένεια – είναι οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές που θέτουν σε δοκιμασία τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.

Εμείς οι προοδευτικές δυνάμεις προτείνουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης» που θα απαντά ταυτόχρονα στην κλιματική αλλαγή, στην ενεργειακή ασφάλεια και την αυτονομία, στις οικονομικές ανισότητες, στην ποιότητα ζωής και εργασίας. Μια «πράσινη επανάσταση» για το σήμερα και το αύριο της χώρας μας.

Για μας, η ευθύνη μιας προοδευτικής κυβέρνησης είναι να θέσει τους κανόνες του παιχνιδιού στην αγορά αλλά και να αναδιοργανώσει το κράτος ώστε η χώρα μας να γίνει πρωτοπόρα της νέας τεχνολογικής επανάστασης. Να κάνουμε γρήγορα βήματα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ από τον άνεμο, τον ήλιο, τη γεωθερμία, που η χώρα μας διαθέτει σε αφθονία.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παντού! Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα.

Θα εγγυηθούμε μια οικονομία που σέβεται το περιβάλλον και δεν δημιουργεί υπεραξίες και καιροσκοπισμούς με την καταστροφή του. Μια οικονομία που στηρίζεται στο περιβάλλον και το αξιοποιεί ως συγκριτικό πλεονέκτημα. Μια οικονομία που δημιουργεί – αξιοποιώντας τις φιλικές περιβαλλοντικές τεχνολογίες – νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας δίνοντας ανάσα στη γενιά των 700 ευρώ. Η πρότασή μας εγγυάται μια ανάπτυξη, που συνδυάζει την ποιότητα στην εργασία, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τη γνώση, τις νέες τεχνολογίες δίνοντας στη χώρα νέες προοπτικές. Έχω πειστεί από την διεθνή μου εμπειρία και επαφή με πολιτικούς ανά την υφήλιο ότι η «πράσινη» ανάπτυξη θα είναι πιο ανταγωνιστική, πιο ποιοτική, πιο οικονομική. Όμως, όλα αυτά δεν γίνονται αυτόματα.

Χρειαζόμαστε τολμηρές πολιτικές και αποφασισμένους νομοθέτες, που θα δουλεύουν με φαντασία και ανοιχτούς ορίζοντες έχοντας στο νου τις ανάγκες των καταναλωτών, τις δυνατότητες της επιστήμης, την καινοτομία των επιχειρήσεων.

Σήμερα διαμορφώνεται, σε όλο τον κόσμο, μια νέα περιβαλλοντική συνείδηση. Γύρω από αυτή τη νέα πραγματικότητα, προτείνουμε την ευρύτατη συνεργασία – την απαραίτητη συλλογική μας δράση για το κοινό μέλλον. Όλοι: Πολίτες, Επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, κόμματα, ΜΜΕ καλούνται να παίξουν ρόλο. Οι επιχειρήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι ο μόνος τρόπος να επιζήσουν είναι να μειώσουν τους ρύπους που εκπέμπουν. Προτείνουμε την στήριξη με κίνητρα των επιχειρήσεων που γίνονται «πράσινες».

Οι πολίτες να αναλάβουν την προσωπική τους ευθύνη να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και να ενημερώνονται και να ελέγχουν την Πολιτεία και τις επιχειρήσεις για τις δικές τους ευθύνες.

Σήμερα, γίνεται μια «πράσινη» επανάσταση, με πρωταγωνιστές τους πολίτες. Ένα κίνημα που ξεκινά από κάτω, και στο οποίο συγκλίνουν πολίτες πέρα από κόμματα, ηλικίες, και ταξικές καταγωγές. Μια επανάσταση που αφορά και στις αξίες μας.

Γιατί γύρω από το περιβάλλον συγκρούονται δυο αντιλήψεις. Αυτή της ανομίας και της ιδιοποίησης και αυτή των συλλογικών μας αξιών και κανόνων, της κοινής μας κληρονομιάς και υποχρέωσης. Μια κοινοκτημοσύνη με δικαίωμα και υποχρέωση να το διαχειριστούμε από κοινού, με σεβασμό, με δημοκρατικό και αποτελεσματικό τρόπο που θα φέρει καρπούς για όλους σήμερα και αύριο. Αυτή θα είναι η κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες γενιές και στη χώρα.


Η πρώτη μου παρατήρηση είναι ότι λέει τα ίδια με τον Murray-Gel Mann τον Νομπελίστα υποστηρικτή του Obama, τα ίδια με τον Obama, και τα ίδια με κάθε Γερμανική ιστοσελίδα που πουλάει Γερμανικές πραμάτειες (είδαμε ότι οι Αμερικάνοι δεν ασχολούνται, τα παίρνουν οι Κινέζοι). Το να πω ότι όοολοι αυτοί λένε αρλούμπες, είναι εύκολο, αλλά δεν πάει. Δεν το λέω, αλλά, στον λόγο μου, το εννοώ. Και επειδή σε αυτή την ανάρτηση κάνω το δικό μου αυτοτέστ παράνοιας, το ψάχνω, και μένω στα εύκολα:

Επιστημονική τεκμηρίωση. Τρίχα. Αποδείχθηκε, πέρα κάθε από αμφιβολία, ότι η «τεκμηρίωση» ήταν κάτι μεταξύ υπερβολής, μαϊμούς, και απάτης.

Καταστροφική κλιματική αλλαγή. Τρίχα. 1.000.000 χρόνια, έτσι πάει. Ο μαύρος θάνατος που σκότωσε την μισή Ευρώπη τον μεσαίωνα ήταν από αρουραίους που έκαναν κρουαζιέρες.

Ανισότητα και πείνα. Oh yes, υπάρχει. Για 1.000 άλλους λόγους.

Πόλεμοι για πόρους. Ναι. Όταν οι Τούρκοι πάνε Μύκονο, ή μας την πέσουν για την ΑΟΖ, ή τους Καλόγερους, ή την Γαύδο, ή το Καστελόριζο, πες τους για Κλιματική Αλλαγή. Πρόσεχε, είναι η χώρα του Midnight Express, δεν έχουν χιούμορ. Ή φώναξε τους Γάλλους ή τους Αμερικάνους… 1453 revisited. Από Κλιματική Αλλαγή μας ανασκολόπιζαν 400 χρόνια.

Μεταναστεύσεις. Ναι! Μογγόλοι, Πετζενέγκοι, Ούννοι, Ινδοευρωπάιοι, οι 12 φυλές του Ισραήλ, από καταβολής κόσμου. Πήγαινε στο Πακιστάν, να βάλουν αιολικά, να μην έρχονται. Ή, αν εννοείς αυτό, βάλε στην Ελλάδα, να είναι πολύ χάλια και να μην θέλουν να έρθουν.

Αυξανόμενες τιμές πετρελαίου. Λέγεται Πόλεμος Έξη Ημερών, εμπάργκο Ιράν, ανησυχία για το Σουέζ. Κατά τα άλλα σε σταθερά δολάρια δεν έχει κάνει τίποτα, αλλά να είναι καλά το C.R.A Γιώργο, μου, αυτό φταίει για τον πληθωρισμό, οι παροχές… σε ταλαίπωρους μεν, τεμπέληδες δε. Σοσιαλισμός στην Δύση παλικάρι μου…

Ακραία καιρικά φαινόμενα… Σε τι είπες οφείλεται ο μεγαλύτερος κυκλώνας της χιλιετίας στην Νέα Υόρκη; Μην τα ξαναλέμε… Βλέπεις πολλή τηλεόραση.

Ααα.. το αγαπημένο μου θέμα: Η δοκιμασία του αγροτικού τομέα. Λέγεται αστυφιλία Καραμανλή του Α’, επιδοτήσεις για να καταστρέφουν την αυτάρκειά τους, και όλοι οι Πασοκικοί συνεταιρισμοί. Και η αμαρτωλή ΚΥΔΕΠ. ΕΟΚ και απατεώνες.

Ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία… Προφανώς δεν έχεις δει, ούτε κανένα energy flow, ούτε τίποτα. 2% είναι οι ΑΠΕ, παγκοσμίως, χάρη στα υδροηλεκτρικά. 6% της ηλεκτροπαραγωγής της Γερμανίας. Και κόβουν τις επιδοτήσεις… Μην λές τέτοια πράγματα, μου θυμίζεις Dr Seuss δεκαετίας 60 και make love not war του ’70. 100.000 αιολικά, δεν παράγουν αρκετή ενέργεια για μια μπίλια ρουλεμάν. Ρώτα.

Αφθονία ήλιου και αέρα. Πάω στοίχημα ότι την μπουγάδα, σπίτι, την κάνετε σε πλυντήριο και την στεγνώνετε σε dryer. Και σίγουρα δεν πας Αμερική με ιστιοπλοϊκό Ο αέρας είναι τσάμπα, η αιολική ενέργεια είναι 3 φορές πιο ακριβή από την συμβατική. Να βάλεις στο σπίτι σου πρώτα αιολική, και μετά έλα πες μου. Τα γυαλιά που φοράς είναι πετρέλαιο. Τα αθλητικά ρούχα που τρέχεις είναι πετρέλαιο. Εμείς οι υπόλοιποι δεν έχουμε λεφτά.

Για τα 700 ευρώ και τις θέσεις εργασίας, θα σου πούνε κάποια στιγμή οι δικοί σου…

Για την διεθνή σου εμπειρία, πάω πάσο, αλλά με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις…


Να μιλήσουμε για ανομία και ιδιοποίηση; Όλο το παραμύθι, καταλήγει στην ανομία και την ιδιοποίηση. Είναι ο λόγος που έφτιαξα αυτό το μπλογκ, Για να βγάλει λεφτά η παρέα σου, μου χαλάς τα βουνά μου. Από φτώχεια και πείνα ξέρω. Γεννήθηκα σε αυτά τα βουνά. Είναι τα θεμέλιά μου, φίλε. Είναι των παιδιών μου. ΔΕΝ είναι δικά σου και όμως τα ιδιοποιείσαι για Vestas, και Iberdrola, και Siemens και Enel και EDF και σκατά πειναλέους. ΑΥΤΗ είναι η ανομία σου. Τις ιδεολογίες σου και τις ιδεοληψίες σου να τις χαρείς, ελεύθερα, με δικά σου λεφτά στα δικά σου βουνά. Ούτε με δικά μου λεφτά, ούτε στα δικά μου βουνά. Τόσο απλό.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s